Informare de presă
Sedința Centrului Local de Combatere a Bolilor Dolj ,cu privire la
Strategia de Supraveghere, Prevenire si Control a Pestei Porcine Africane
În data de 22.01.2018, membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor Dolj s-au întrunit în şedinţă extraordinară ca urmare a solicitării Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranta Alimentelor Dolj ,pentru aprobarea „Strategiei de Supraveghere, Prevenire si Control a Pestei Porcine Africane la porcii mistreti de pe teritoriul judetului Dolj”.
La inițiativa D.S.V.S.A Dolj, au fost invitați reprezentanți ai Direcției Silvice Dolj, ai celor 14 Asociațiatii de Vânători Sportivi Dolj, ai Exploatațiilor Comerciale de Porci, precum și medici veterinari concesionari de liberă practică imputerniciti și medicii veterinari oficiali zonali .
Şedinţa sa desfasurat la sediul DSVSA Dolj ,a fost condusă de către Prefectul judeţului DOLJ, domnul Purcarescu Dan Narcis, care a deschis lucrările acesteia, informând membrii prezenţi asupra ordinii de zi, iar apoi domnul Director executiv al D.S.V.S.A. Dolj, dr.BUTARU Andrei, a informat membrii C.L.C.B. prezenţi la şedinţă despre evoluţia bolii PPA (pesta porcină africană) atât în România, cât şi în ţările vecine, subliniind importanța stabilirii unei strategii locale de intervenție și a unui Grup Local de Experți (GLE) în vanat și vanătoare, alcătuit din specialiștii în vanătoare existenți la cele 14 asociatii de profil și din experți tehnici ai D.S.V.S.A.Dolj
Directorul executiv, dr. BUTARU Andrei a prezentat un set de materiale documentare sugestive privind: Pesta porcina africana : la porcii mistreti si la cei domestici ; reguli de biosecuritate in timpul partidelor de vanatoare ; ecarisarea teritoriului , etc ; materiale ce au fost inmanate in mape tuturor participantilor.
Au urmat intrebari ,discutii si raspunsuri tehnice cu referire la PPA.
A mai evoluat boala în România? Virusul a pătruns pe teritoriul României in jud. SATU MARE in Iulie 2017. Boala a fost stinsa ,dar a reaparut pe 12.01.2018 in alta localitate .
Unde evoluează boala în prezent în Europa? Din Georgia boala sa extins în Rusia, Lituania, Letonia, Estonia, Polonia , Ukraina, Belarus, Moldova , Cehia si Romania.
Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană?
- roşeaţă sau învineţirea pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului;• mortalitatea ridicată, aproape de 100%, intervenită într-un timp scurt;
- temperatură foarte ridicată (40,5 – 42 ◦C) şi stare febrilă;• lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers, diaree şi urdori la ochi; care pot apărea cu 24-48 de ore înaintea morţii;
Cum se transmite virusul?
Prin contact direct între animalele sănătoase şi cele bolnave sau indirect prin toate secreţiile, excreţiile, ţesuturile provenite de la animalele infectate:
- hrănirea porcilor cu resturi de la bucătărie, când originea cărnii de porc folosită la gătit nu este cunoscută; • alţi vectori infectaţi ca: vehicule, haine, adăposturi în care a evoluat boala.
În mediul extern: virusul poate rezista în fecale 6-10 zile, în produsele din carne de porc mai multe luni, iar în carnea congelată mai mulţi ani.
Pot fi animalele vaccinate împotriva pestei porcine africane?
- Nu există vaccin împotriva acestei boli! NU există tratament.
Ce fac în cazul în care suspectez că un porc este bolnav de pestă porcină africană?
- anunţ imediat medicul veterinar din localitate, ori medicul veterinar oficial, • izolez imediat animalul bolnav, • mă oblig să nu arunc cadavrul animalului.
Ce vor face serviciile veterinare în cazul apariţiei unui focar de pestă porcină africană?
- toţi porcii vor fi ucişi, iar proprietarii vor primi despăgubiri ,
- toate cadavrele porcilor ucişi vor fi distruse în condiţii de maximă securitate, • exploataţiile infectate vor fi decontaminate, dezinsectate şi deratizate.
De reţinut: ANUNTATI ORICE SUSPICIUNE DE Pesta Porcina Africana la:
- DSVSA Dolj Tel/fax 0251428590, 0351806855
- CRAIOVA – DOLJ – str. FANTANA POPOVA nr. 30
- office-dolj@ansvsa.ro; TELVERDE: 0351806830; 0351806832
La finalul şedinţei, domnul Prefect a fost de acord cu „Strategia de Supraveghere, Prevenire și Control al PPA (pesta porcină africană) la porcii mistreți de pe teritoriul județului Dolj”, conform HG 830/2016 ,precizând responsabilitățile ce le revin GLE (grupului local de experti), reprezentanților autorităților publice, gestionarilor fondurilor de vanatoare, si crescatorilor de suine.
Responsabil comunicare
Dr. RETEA Costica, Director executiv adjunct.