MASURI  SI  ACŢIUNI  DESFAŞURATE IN PERIOADA PREMERGATOARE  ŞI IN TIMPUL SĂRBĂTORILOR  DE  IARNĂ – DSVSA DOLJ

MASURI  SI  ACŢIUNI  DESFAŞURATE – Direcţia Sanitara Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor. DOLJ

 

IN PERIOADA PREMERGATOARE  ŞI IN TIMPUL SĂRBĂTORILOR  DE  IARNĂ

 

Direcţia Sanitara Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj,a elaborat un program de masuri si de lucru ce include medicii veterinari din cadrul DSVSA Dolj, Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor si Circumscripţiile Sanitare Veterinare Zonale ce vor verifica în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din târgurile organizate, pieţele agroalimentare, unităţile de tăiere,  de procesare, depozitare şi comercializare a produselor alimentare de origine animală, precum şi din unităţile de alimentaţie publică.

Totodată, la nivelul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj, a Circumscriptiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale  si la Cabinetele medicilor veterinari de libera practica imputerniciti din fiecare localitate  va fi asigurată permanenţa, va fi afişat programul de lucru, persoana responsabilă şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitar veterinare.

Programul de activitate elaborat la nivelul DSVSA DOLJ cuprinde urmatoarele măsuri:

– verificarea condiţiilor sanitare veterinare de funcţionare a unităţilor care procesează, depozitează şi comercializează produse de origine animală, care au fost autorizate/înregistrate sanitar veterinar, precum şi a mijloacelor de transport a produselor de origine animală;

– verificarea respectării cerinţelor de abatorizare  ,referitoare la marcarea şi certificarea cărnii, şi, respectiv, la marcarea produselor din carne;

– verificarea respectării cerinţelor referitoare trasabilitate carnii si la etichetarea produselor de origine animală;

– verificarea îndeplinirii condiţiilor de funcţionare a unităţilor înregistrate sanitar veterinar din sectorul alimentaţiei publice, a pensiunilor agroturistice, unde se vor organiza mese festive, precum şi a pieţelor agroalimentare în care funcţionează unităţi înregistrate în care se comercializează produse de origine animală;

– interzicerea tăierii animalelor în alte locuri sau spaţii, decât cele autorizate sanitar veterinar;

– interzicerea comercializării produselor de origine animală în alte locuri decât cele autorizate/ înregistrate sanitar veterinar;

– colaborarea cu celelalte autorităţi competente în domeniul siguranţei alimentare, cu reprezentanţii autorităţii locale, şi, după caz, cu cei ai Ministerului Afacerilor  Interne pentru efectuarea de controale comune în această perioadă.

Direcţia Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj va informa prin mass-media locală importanţa examenului trichineloscopic şi a cumpărării de carne şi preparate din carne, numai în unităţi autorizate / înregistrate sanitar veterinar.

Examenul TRICHINELOSCOPIC al carnii provenita de la porcinele sacrificate in mod traditional  in gospodariile populatiei pentru consum familial, se face la Cabinetele medical-veterinare  din fiecare localitate, de catre medicii veterinari imputerniciti si la Circumscripțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale  .

In Municipiul  Craiova  examenul se poate efectua  la Cabinetul medical-veterinar  imputernicit din str. Brestei  nr .346 si  la Circumscripțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale din  PIETE :  Piaţa Mare, Piaţa Craiovita , Piata Valea Rosie, Piata Veche,  Piata Brazda lui Novac    , unde  sunt  afişate numele medicului veterinar ,numarul de telefon , tariful de examinare si programul de funcționare al acestora, inclusiv  sâmbăta si duminica.

In desfasurare programului de control sunt implicate toate structurile din domeniu  sigurantei alimentelor de origine  animala , sigurantei alimentelor de origine NON –animal  si sanatatea  animalelor  din  subordinea  DSVSA Dolj.

 

Director executiv,

Dr.Andrei BUTARU