Informare de presa – sacrificarea mieilor si iezilor, perioada premegatoare Paste, rezultat controale

Informare de presă
Sacrificarea mieilor si iezilor in perioada premergatoare Pastelui
Rezultatele controalelor efectuate de DSVSA DOLJ pana la 14.04.2022
În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale , Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dolj, efectueaza controalele tematice specific in abatoare ,centre de sacrificare miei ,pentru a asigura cetăţenii de un comerţ cu carne de miel si alimente sigure pentru preveni toxiinfecțiile alimentare.
Sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar-veterinar dar poate fi realizată şi în spaţii amenajate și autorizate temporar, organizate în condiţiile legii, în care să se asigure supravegherea sanitară veterinară şi în care sunt respectate condiţiile prevăzute de legislaţie.

In judetul Dolj sa amenajat si va functiona in perioada 18-23 aprilie,un centru de sacrificare temporara a mieilor si iezilor in incinta Pietei Chiriac din Craiova, spatiu ce apartine SC Piete si Targuri Craiova, intre orele 07 – 17.
Centrul de sacrificare temporara este amenajat si dotat astfel;
– Exista in incinta pietei spatiu de parcare pentru mijloacele auto ce transporta mieii si iezi prevazut cu umbrar;
-Unitatea are – asomator pentru animale ;filtru vestiar pentru macelari , sala de sacrificare cu gresie,faianta,standuri pentru jupuire, mese,apa rece si calda, spatiu de depozitat SNCU -contract cu firma de neutralizare si salubrizare ,
– Supraveghere sanitara veterinara cu personal din cadrul DSVSA Dolj –medici veterinari si asistenti , pe toata perioada sacrificarii mieilor si iezilor conform programului de funtionare,
– Macelarii sunt angajatiti de operator; au analize medicale la zi si carnete de sanatate;
– Mieii si iezii ce vin la vanzare sa fie identificati cu crotalii individuale iar propietarii sa prezinte documunte de la medicul veterinar din localitatea de provenienta.

Incepand cu data de 28.03.2022, inspectorii sanitari veterinari au efectuat un numar de 292 controale in vederea verificarii conditiilor de igiena in care sunt produse ,procesate , depozitate si transportate alimentele de origine animala si non-animala, dupa cum urmeaza:
– 33 unitati de productie si procesare (abatoare, unitati de procesare carne, carmangerii, macelarii), 4 piete en gros , 38 supermarketuri, 87 magazine alimentare, 22 cofetarii/patiserii , 25 depozite alimentare ,44 unitati alimentatie publica , 4 pescarii , 11 targuri si 35 producatori individuali. In trafic au fost verificate 84 de mijloace de transport.
Nereguli constatate;
-neconformităţi privind respectarea regulilor de igienă -privind documentele ,etichetare , ambalare, , trasabilitatea;unitati neînregistrate sanitar- veterinar .
Pentru deficientele constatate au fost aplicate 13 sanctiuni contraventionale in valoare de 116 000 lei, conform HG 984/2005

DSVSA Dolj prin personalul propriu ;medici veterinari si asistenti din cadrul CSVSAO ,asigura control oficial zilnic in toate unitatile de procesare si productie ,abatoare , supermarketuri , carmangerii , macelarii, etc
Cetatenii sunt sfatuiti sa cumpere carne de miel, oua si produse alimentare din unitati autorizate sanitar-veterinar ,carcasele de miel sa poarte marca de sanatate ; oulele sa fie marcate iar produsele alimentare etichetate .
Nu cumparati din strada de la vanzatorii ambulanti .

In cazul cand se constata alimente alterate ,expirate ,neconforme se va depune petitie impreuna cu bonul fiscal la:
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj,
Adresă: Strada Fântâna Popova 30, Craiova, Cod poştal 200319
Adresă de e-mail dedicată: office-dolj@ansvsa.ro

Telefoane de contact DSVSA Dolj :
-Tel.fix -0251428791 ; -Tel.verde-0351806832 ; -Fax-0351806855 ;
Responsabil comunicare ; Dr. Retea Costica ; 0728286333