INFORMARE DE PRESĂ
01.02.2023
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor DOLJ informează că în data de 30.01.2023 a fost confirmata pesta porcina africana prin Buletinul de analiză nr.10225/30.01.2023 emis de LSVSA Dolj, într-o exploatație non profesionala cu 7 capete porcine, cod exploatație RO 0726860612, din localitatea Goiești , județul Dolj .
După confirmarea Pestei Porcine Africane, DSVSA Dolj a solicitat convocarea CLCB Dolj în vederea supunerii spre aprobare a Planului de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane în exploatație și în localitatățile situate în zonele de restricții desemnate conform Reg.( UE) 687/2020; A fost aprobata Hotararea CJSU-CLCB DOLJ nr. 2/2023.
Masuri;
- S-a dispus uciderea porcinelor si ecarisarea alternativa prin îngropare,
- S-a întocmit ancheta epidemiologică, s-au luat măsuri de prevenire a răspândirii virusului pestei porcine africane și s-au impus restricții de mișcare a porcinelor, vehiculelor,furajelor, persoanelor din exploatație,etc.
– Au fost notificate Primăriile, medicii veterinari oficiali și medicii veterinari de liberă practică din localitățile aflate în zonele de restricții pentru întreprinderea măsurilor specifice de combatere a bolii;
– zona de protectie in jurul focarului de minim 3 km, pe raza localităților: Goiești, Pometești, Vladimir, Muereni, Adâncata, Țandăra, Popeasa – com. Goiești.
– zona de supraveghere in jurul focarului, de minim 10 km, care include si zona de protectie, pe raza localitatilor: Fântâni, Mogoșești com. Goiești, Negoiești,Melinești, Godeni, Spineni, Ploștina, Muierușu, Odoleni – com. Melinești, Amărăști, Fărcaș – Com. Fărcaș, Velești, Murgași, Balota de Sus, Balota de Jos, – com. Murgași, Duțulești, Milești, Cornetu, Leșile, Deleni – com. Șimnicu de Sus, Coțofenii din Față – com. Coțofenii din Față, Bogea, Almăj, Moșneni, Beharca – com. Almăj, Brădeștii Bătrâni – com. Brădești.
-Au fost informate toate instituțiile abilitate în privința combaterii PPA.
– Nu mai sunt alte focare de PPA in judetul DOLJ.
DSVSA DOLJ va lua toate măsurile care se impun în conformitate cu legislatia in vigoare a, Procedurilor și Manualului Operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină și solicită sprijinul cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire și combatere care sunt impuse de autorități în teritoriu, având în vedere consecinţele economice grave produse de această boală.
Precizăm că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia suină.
Responsabil comunicare ,Director Executiv adjunct : Dr. RETEA Costica