Informare de presă Pesta Porcină Africană confirmată la o exploatație nonprofesională din satul Teasc, comuna Teasc, judeţul Dolj

Informare de presă Pesta Porcină Africană confirmată la o exploatație nonprofesională din satul Teasc, comuna Teasc, judeţul Dolj
21.06.2019
Informare de presă
Pesta Porcină Africană confirmată la două suine dintr-o gospodărie din satul Teasc, comuna Teasc, judeţul Dolj
În data de 19.06.2019 Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Dolj a identificat genomul viral al pestei porcine africane, în probele recoltate de la doi porci, dintr-o gospodărie din comuna Teasc, satul Teasc, județul Dolj
Ulterior, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat prezența virusului pestei porcine africane, emițând în acest sens Buletinul de analiză nr. 12927 din 20.06.2019.
Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor din județul Dolj s-a întrunit în această dimineață, pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli.
Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației.
În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului.
Până la acest moment, nu au mai fost notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploatații de tip comercial, de pe raza județului.

DSVSA Dolj solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat la medicului veterinar, DSVSA județene sau autorităţilor locale.
Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.
Responsabil comunicare, Dr. Retea Costică