Informare de presă
Sacrificare mieilor si iezilor in perioada premergatoare Pastelui Ortodox
Rezultatul controalelor efectuate de DSVSA DOLJ pana la 10.04.2023
În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale , Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dolj, efectueaza controale tematice specifice pentru a asigura cetăţenii de un comerţ cu carne de miel si alimente sigure , pentru a preveni aparitia de toxiinfecții alimentare la oameni.
Sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar-veterinar dar poate fi realizată şi în spaţii amenajate și autorizate temporar.
In judetul Dolj s-a amenajat si functioneza in perioada 10-15 aprilie , un centru de sacrificare temporara a mieilor si iezilor in incinta Pietei Chiriac din Craiova, spatiu ce apartine SC Piete si Targuri Craiova,.
– Centrul de sacrificare , functioneaza intre orele 0700– 1700.
– Exista spatiu de parcare pentru mijloacele auto ce transporta mieii si iezi ;
– Unitatea are asomator pentru animale , filtru vestiar pentru macelari, sala de sacrificare cu gresie si faianta, standuri pentru jupuire, mese, apa rece si calda, spatiu de depozitat SNCU, contract cu firma de neutralizare si salubrizare ;
– Supraveghere sanitara veterinara este asigurata de personal din cadrul DSVSA Dolj –medici veterinari si asistenti , pe toata perioada sacrificarii mieilor si iezilor conform programului de functionare,
– Mieii si iezii ce vin la vanzare sunt identificati cu crotalii individuale iar propietarii prezinta documuntele medicului veterinar .
Rezultatul controalelor : In saptamana 03.04.-10.04.2023, inspectorii sanitari veterinari au efectuat 149 controale, in vederea verificarii conditiilor de igiena in care sunt produse, procesate, depozitate si transportate alimentele de origine animala si non-animala, dupa cum urmeaza:
- 23 unitati de productie si procesare (abatoare, unitati de procesare carne, carmangerii, macelarii), 2 piete en gros , 12 supermarketuri, 35 magazine alimentare, 6 cofetarii/patiserii , 13 depozite alimentare , 20 unitati alimentatie publica , 6 pescarii , 4 targuri si 27 producatori individuali. In trafic au fost verificate 20 de mijloace de transport.
Nereguli constatate: neconformităţi privind respectarea regulilor de igienă -privind documentele, etichetare , ambalare, trasabilitatea , unitati neînregistrate sanitar- veterinar, sacrficare animalelor si vanzarea carnii in locuri neavizate , etc.
Pentru deficientele constatate au fost aplicate 29 sanctiuni contraventionale in valoare de 185 800 lei, conform HG 984/2005, si confiscate 355 kg carne.
DSVSA Dolj prin personalul propriu : medici veterinari , asistenti, medici umani si ingineri alimentaristi, asigura control oficial zilnic in toate unitatile de procesare si productie : abatoare , supermarketuri , brutarii, depozite alimentare, patiserii,carmangerii , macelarii, etc.
Cetatenii sunt sfatuiti sa cumpere carne de miel, oua si produse alimentare din unitati autorizate sanitar-veterinar, carcasele de miel sa poarte marca de sanatate, ouale sa fie marcate iar produsele alimentare etichetate .
Nu cumparati din strada de la vanzatorii ambulanti .
In cazul cand se constata neconmformitati : alimente alterate – expirate se va depune petitie impreuna cu bonul fiscal la:
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj,
Adresă: Strada Fântâna Popova 30, Craiova, Cod poştal 200319
Adresă de e-mail dedicată: office-dolj@ansvsa.ro
Telefoane de contact DSVSA Dolj :
-Tel.fix -0251428791 ; -Tel.verde-0351806832 ; -Fax-0351806855 ;
Responsabil comunicare ; Dr. Retea Costica ; 0728286333