Informare de presa Mai 2019

05.06.2019

INFORMARE DE PRESA

ACŢIUNILE DE SUPRAVEGHERE ŞI CONTROL DESFĂŞURATE DE INSPECTORII DIRECŢIEI SANITARE VETERINARE ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR DOLJ ÎN PERIOADA 01.05.2019 – 31.05.2019

Programul de implementare a legislaţiei privind regulile de igienă, calitatea şi salubritatea produselor de origine animală si non-animală, în cursul lunii Mai , a condus la organizarea unor acţiuni tematice de control la unităţiile care produc, procesează, depozitează, transportă şi comercializează produse alimentare de origine animală şi non animală, acţiuni care au vizat:
* Supravegherea activităţii obiectivelor inregistrate si autorizate sanitar-veterinar,
* Verificarea calităţii salubritaăţii, a modului de păstrare şi comercializare a produselor alimentare, urmărindu-se:
-trasabilitatea (originea) produselor alimentare,
-depozitarea, transportul şi comercializarea ,
-asigurarea lanţului frigorific pe tot traseul parcurs de alimente,
– etichetarea şi valabilitatea produselor destinate consumului uman .
Actiunile s-au materializat prin verificări la 632 obiective astfel:
Au fost controlate 7 abatoare și unități de procesare carne, 23 carmangerii și măcelării, 122 unități de alimentație publică și baruri, 50 supermarketuri și hipermarketuri, 33 patiserii și cofetării, 121 magazine alimentare, 15 stupine, 34 exploatații/ferme de animale, 34 târguri și piețe agroalimentare, 10 brutării și mori, 71 depozite produse alimentare de origine animală și nonanimală, 3 unitati de prelucrare conservare și fabricarea produselor de origine animală, 11 centre și automate lapte, 4 pescării, 3 centre ambalare oua si alte 91 unitati.
În urma controalelor s-au constatat :
-neconformităţi privind respectarea regulilor de igienă (depozitare, substanţe dezinfectante, pereţi, paviment, spaţii, echipamente, contract şi proces verbal DDD, ustensile, utilaje, autocontrol, manipulare, frigider, sursă apă caldă, grup sanitar, chiuvetă, corpuri iluminat, vestiar, recipienţi, uşi, canalizare);
-neconformităţi privind implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP (monitorizare, documentaţie HACCP, proceduri);
-neconformităţi legate de produse (etichetare, buletine analiză, ambalare,)
-neconformităţi documentare (documente, trasabilitate)
-neconformităţi privind personalul (examene medicale, echipament protecţie)
-altele (înregistrare ,comercializare, neanunţarea începerii activităţii).

Pentru neconformităţile constatate au fost acordate un număr de 16 sancţiuni, respectiv 14 de amenzi contraventionale în valoare de 99000 lei și 2 avertismente.

Responsabil comunicare, Dr. RETEA Costica