INFORMARE DE PRESĂ 08.07.2024
Recomandări DSVSA DOLJ pentru evitarea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioadele caniculare
În sezonul cald creşte riscul alterării alimentelor şi, implicit, al apariţiei toxiinfecţiilor alimentare şi, de aceea, este bine să fie respectate câteva măsuri simple, dar foarte eficiente.
Directia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj recomandă cetatenilor ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi locurilor de unde acestea sunt cumpărate.
Astfel, consumatorilor li se recomandă:
– să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă;
– cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală se fie introduse în frigider,la temperatura între 0˚C +4˚C,
– să păstreze alimentele gătite în recipiente acoperite;
– produsele care au fost decongelate să nu se recongeleze pentru a fi consumate ulterior;
– să îndepărteze alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare,
– să spele bine fructele şi legumele înainte de a le consuma,
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguraţa Alimentelor Dolj se va asigura că agenţii economici vor respecta:
– evitarea expunerii pentru vânzare a produselor de origine animală în locuri sau spaţii care nu asigură temperaturi adecvate şi condiţii de igienă corespunzătoare;
– verificarea condiţiilor de manipulare, depozitare şi transport ale produselor de origine animală în toate unităţile în mod special, a produselor perisabile,
– confiscarea, denaturarea şi distrugerea produselor de origine animală alterate,
– interzicerea transportului produselor alimentare, în cazul neasigurării unor temperaturi adecvate pentru menţinerea lanţului frigorific;
– interzicerea comercializării şi punerii în consum a cărnurilor care nu au fost inspectate, ştampilate şi certificate sanitar veterinar.
Acţiuni de control în unităţi pe raza teritorială a judeţului Dolj
In perioada 01.06.2023 – 30.06.2023 inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj au efectuat acţiuni de supraveghere şi control , în toate etapele de recepţie, manipulare, depozitare, prelucrare primară, preparare, procesare, desfacere, transport şi valorificare a produselor alimentare .
Au fost controlate 947 obiective , in domeniul sigurantei alimentelor din care ; 17 abatoare si unitati de procesare , 37 de macelarii/carmangerii , 151 unități de alimentație publică și baruri, 82 de supermarketuri și hipermarketuri, 28 patiserii și cofetării, 134 magazine alimentare, 12 stupine , 43 piețe angro , 16 brutării , 51 depozite produse alimentare , 8 pescării, 45 centre de lapte , 47 producatori individuali , 48 mijloace de transport, 16 fabrici conserve si alte 212 unitati supuse controlului.
În urma controalelor s-au constatat :
-neconformităţi privind respectarea regulilor de igienă (depozitare, substanţe dezinfectante, pereţi, paviment, spaţii, echipamente, contract DDD, ustensile, utilaje, autocontrol, manipulare, frigider, sursă apă caldă, grup sanitar, etc.)
-neconformităţi documentare (documente, trasabilitate),altele (înregistrare sanitară veterinară, neanunţarea începerii activităţii ),nerespectare lant frigorific.
Pentru neconformităţile constatate au fost acordate un număr de 19 sancţiuni ; respectiv 15 amenzi contraventionale în valoare de 193200 de lei si 4 avertismente ; 8 decizii de incetarea activitatii si 96.1 kg produse alimentare confiscate .
Consumatorii pot sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor, apelând gratuit, din orice rețea de telefonie, numărul de telefon TELVERDE DSVSA Dolj ; 0351806832
Responsabil comunicare,
Director executiv adjunct Dr. Costică RETEA ,0728286333