INFORMARE
CU PRIVIRE LA DERULAREA COMERȚULUI CU MĂRFURI SUPUSE CONTROALELOR SANITARE VETERINARE ȘI PENTRU SIGURANȚA ALIMENTELOR ÎN/DINSPRE REGATUL UNIT, ÎN CONTEXTUL FINALIZĂRII PERIOADEI DE TRANZIȚIE LA 31 DECEMBRIE 2020.
Începând cu data de 1 ianuarie 2021, ca urmare a finalizării perioadei de tranziţie convenite între Uniunea Europeană (UE) și Regatul Unit (UK), se va institui un nou cadru juridic și economic între UE și UK. Ca urmare a strategiei de implementare a noilor controale, vor exista modificări semnificative ale procesului de circulație a mărfurilor între UK și UE. Devenind țară terță, comerțul cu UK nu va mai fi guvernat de regulile pieței unice ale UE.
Exporturile de mărfuri supuse controalelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din România către UK vor fi guvernate de legislația UE în vigoare referitoare la exporturi în țări terțe, dar și de reglementările UK referitoare la importul produselor alimentare.
În acest context, a fost aprobat Memorandumul privind măsurile de coordonare şi de pregătire la nivel naţional în contextul finalizării perioadei de tranziţie în relaţia cu Regatul Unit, care structurează cadrul de derulare a pregătirilor la nivel naţional şi include adoptarea unui Plan-cadru de măsuri ale Guvernului României în contextul finalizării perioadei de tranziţie a Brexitului.
Astfel, toți agenții economici care transportă mărfuri în/din Marea Britanie trebuie să ia în considerare aceste aspecte și să se adapteze în consecință, având în vedere că toate controalele efectuate, începând cu 1 ianuarie 2021, vor introduce o serie de noi procese și proceduri care se vor aplica importului de produse de origine animală, animale vii, plante și produse vegetale, precum și alimente și furaje cu risc ridicat de origine non-animală.
Pentru derularea comerțului cu mărfuri supuse controalelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor în/dinspre Regatul Unit, începând cu data de 1 ianuarie 2021 și în special pentru etapa I, care se derulează în perioada ianuarie – aprilie 2021, mai jos, se regăsesc informaţiile pe care trebuie să le deţină agenții economici, după cum urmează:
– portalul on-line “Access2Markets” lansat de Comisia Europeană pentru a veni în sprijinul companiilor mici și mijlocii prin enunțarea condițiilor de import/export a bunurilor din/în UE, prin explicarea detaliată a acordurilor comerciale și enumerarea categoriilor de produse eligibile pentru reduceri de taxe, poate fi accesat la următorul link:
https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/, precum şi în limba română pe site-ul www.ansvsa.ro la „Access 2 Markets”.
– ghidul “The Border with the European Union. Importing and Exporting Goods”, care face parte din strategia de informare publică a guvernului britanic “Keep Business Moving”, se poate regăsi accesând următorul link: https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/925140/BordersOpModel.pdf
Ghidul în limba engleză a fost publicat şi pe site-ul www.ansvsa.ro, putând fi accesat la următorul link: http://www.ansvsa.ro/comunicare/campanii-ansvsa/brexit/. Acesta cuprinde informaţii privind noile reglementări vamale la importul mărfurilor din UE în Regatul Unit valabile începând cu 1 ianuarie 2021. Controalele vor fi introduse în trei etape: ianuarie, aprilie și iulie 2021. De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2021, UE va operaţionaliza controale complete la import pentru mărfurile care provin din Regatul Unit în UE.
– detalii referitoare la cerințele specifice fiecărei categorii de produse se pot consulta la urmatorul link:
https://www.gov.uk/government/publications/the-border-operating-model;
-pot fi accesate informații de la autoritățile britanice la adresa www.gov.uk/eubusiness, fiind necesară consultarea periodică a acestui link de către cei interesați, pentru a se informa cu privire la măsurile pe care le pregătește Guvernul britanic, măsuri care vizează inclusiv lansarea de campanii de comunicare pentru a veni în sprijinul importatorilor, precum și strategia de management în vederea evitării/reducerii blocajelor de marfă;
-informațiile privind procedurile vamale ce se vor aplica de la 1 ianuarie 2021 publicate de autoritățile principalelor state membre UE care vor avea graniță cu UK se pot obține astfel:
Franța:www.douane.gov,fr/sites/default/files/uploads/files/Brexit/Guide-douanier-Preparation-au-Brexit-septembre-2020.pdf
Olanda: www.getreadyforbrexit.eu/en/.
-Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri din Romania a pus la dispoziția operatorilor economici informații actualizate pe website-ul instituției, la adresa http://www.imm.gov.ro/ro/mmaca/brexit/.
-Modelele de certificate pentru export animale vii, produse de origine animală, sub-produse de origine animală și produse germinate, care trebuie să însoțească transporturile în UK începând cu data de 1 ianuarie 2021 sunt listate pe măsură ce sunt disponibile și pot fi accesate la următorul link: https://www.gov.uk/government/collections/health-certificates-for-animal-and-animal-product-imports-to-great-britain.
Având în vedere faptul că informațiile referitoare la perioada post Brexit sunt permanent actualizate, este necesară consultarea periodică de către cei interesați a noii secțiuni Brexit creată pe site-ul ANSVSA :
www.ansvsa.ro/comunicare/campanii-ansvsa/brexit/.