Examen de promovare în clasă funcționari publici – 07.11.2023 proba scrisă

COMPARTIMENTUL  JURIDIC SI RESURSE UMANE

Nr.11329/16.10. 2023

ANUNŢ

 

 

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranţa Alimentelor Dolj, cu sediul în Craiova, strada Fântâna Popova, nr.30, jud. Dolj, în conformitate cu prevederile art. 618 alin. (23) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu ale Hotărârii Guvernului nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici, cu modificările și completările ulterioare, organizează examen de promovare în clasă, pentru următoarea funcție publică de execuție, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă:

 

– consilier, clasa I, grad profesional asistent – în cadrul Serviciului Laborator Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor – Compartiment Sănătate Animală

 

Pentru a participa la examenul de promovare în clasă, funcţionarii publici trebuie să îndeplinească condițiile generale prevăzute de art. 481 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, respectiv:

  1. a) să dobândească, ulterior intrării în corpul funcționarilor publici, o diplomă de studii de nivel superior, în specialitatea în care își desfășoară activitatea sau într-un domeniu considerat util pentru desfășurarea activității de către conducătorul autorității sau instituției publice;
  2. b) să nu aibă o sancțiune disciplinară neradiată în condițiile prezentului cod.

 

Dosarul de înscriere la concurs se depune la sediul Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranţa Alimentelor Dolj, în termen de 5 zile de la data publicării anunțului, respectiv în perioada 16.10.2023-20.10.2023 (inclusiv) şi conține în mod obligatoriu următoarele documente:

  1. cerere de înscriere la examenul de promovare în clasă;
  2. diplomă de studii de nivel superior, în specialitatea în care își desfășoară activitatea sau într-un domeniu considerat util pentru desfășurarea activității de către conducătorul autorității sau instituției publice;
  3. adeverința eliberată de compartimentul de resurse umane în vederea atestării situației disciplinare a funcționarului public, în care se menționează expres dacă acestuia i-a fost aplicată o sancțiune disciplinară, care să nu fi fost radiată, în condițiile legii.

 

CALENDARUL DE DESFĂȘURARE A CONCURSULUI:

  1. Proba scrisă, în data de 07.11.2023, ora 11.00, la sediul Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranţa Alimentelor Dolj;
  2. Proba interviu, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data susținerii probei scrise, la sediul instituției, doar acei candidați care au obținut la proba scrisă minimum 50 puncte.

 

Selecția dosarelor de înscriere se realizează în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data expirării termenului de depunere a dosarelor, pe baza îndeplinirii condiţiilor de participare la concurs.

Proba scrisă poate consta în redactarea unei lucrări şi/sau în rezolvarea unor teste-grilă.

În cadrul probei scrise se testează, în mod obligatoriu, inclusiv cunoştinţele generale ale candidatului în domeniul administraţiei publice, precum şi cunoaşterea tematicilor privind respectarea demnităţii umane, protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, prevenirea şi combaterea incitării la ură şi discriminare.

Durata probei scrise se stabileşte de comisia de concurs în funcţie de gradul de complexitate al subiectelor, dar nu poate depăşi 3 ore.

În încăperea în care are loc concursul, pe toată perioada derulării acestuia, inclusiv a formalităţilor prealabile şi a celor ulterioare finalizării probei, candidaţilor nu le este permisă deţinerea sau folosirea vreunei surse de consultare sau a telefoanelor mobile ori a altor mijloace de comunicare la distanţă, iar nerespectarea acestor dispoziţii atrage eliminarea candidatului din proba de concurs.

Proba interviu se va susţine doar de către acei candidaţi declaraţi admişi la proba scrisă, de regulă, într-un termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data susţinerii probei scrise.

Data şi ora interviului se afişează odată cu rezultatele la proba scrisă.

Comunicarea rezultatelor finale ale examenului se face în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data afişării rezultatelor ultimei probe, prin afişare la locul desfăşurării concursului/examenului şi pe pagina de internet a Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranţa Alimentelor Dolj, la secţiunea ,,oportunităţi de angajare”.

 

BIBLIOGRAFIE pentru funcția publică de execuție consilier, clasa I, gradul profesional asistent la Serviciul Laborator Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor – Compartimentul Sănătate Animală din cadrul  DSVSA  Dolj:

 

  1. 1. Constituţia României, republicată
  2. Titlul I și II ale părții a VI-a din Ordonanţa de urgenţă nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare;
  3. Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
  4. Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
  5. Ordonanţa nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitare veterinare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
  6. G. nr. 1415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia cu modificările şi completările ulterioare;
  7. Ordinul 35/2016, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicarea bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul Siguranţei alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare;

 

  1. SR EN ISO CEI 17025:2018 Cerinţe generale pentru competenţa laboratoarelor de încercări şi etalonări
  2. 145/2018 ANSVSA pentru aprobarea normei sanitare veterinare privind metodologia de prelevare, prelucrarea a probelor destinate examenelor de laborator în domeniul sănătăţii animalelor.
  3. PS-13-DTSAONRA– Prelevarea de produse alimentare de origine nonanimală în vederea testării contaminanţilor alimentari.

 

 

Tematică pentru funcția publică de execuție consilier, clasa I, gradul profesional asistent la Serviciul Laborator Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor – Compartimentul Siguranța Alimentelor din cadrul  DSVSA  Dolj:

 

  1. Constituţia României, republicată.

Drepturi, libertăţi şi îndatoriri fundamentale

  1. Titlul I şi II ale părţii a VI-a  din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările şi completările ulterioare.

Funcţia publică şi funcţionarul public – Definiții. Statutul funcționarilor publici;

  1. Reglementări privind respectarea demnităţii umane, respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, prevenirii şi combaterii incitării la ură şi discriminare.
  2. Reglementări privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați în domeniul muncii, în ceea ce privește participarea la luarea deciziilor.
  3. Aspecte privind organizarea activității sanitar-veterinare;
  4. Aspecte privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia;
  5. Aplicarea Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicarea bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi Normele metodologice  a Programului de supraveghere şi control în domeniul Siguranţei alimentelor
  6. Cerinţe generale pentru competenţa laboratoarelor de încercări şi etalonări
  7. Prelevarea, ambalarea, identificarea si transportul probelor destinate examenelor de laborator in domeniul sanatatii animalelor si pentru organisme modificate genetic.

Recoltarea probelor destinate examenelor de laborator.

Pastrarea si transportul probelor de organe sau/si cadavre destinate examenelor anatomo-patologice, bacteriologice, virusologice si parazitologice.

  1. Prelevarea de produse alimentare de origine nonanimală în vederea testării contaminanţilor alimentari.

 

Atribuţiile postului de consilier, clasa I , gradul profesional asistent la Serviciul Laborator Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor – Compartimentul Siguranța Alimentelor din cadrul  DSVSA  Dolj:

Atribuţii şi responsabilităţi generale:                                               

  1. a) Regimul conflictului de interese:

1.În exercitarea atribuţiilor, persoanele angajate în cadrul D.S.V.S.A. Dolj au obligaţia de a respecta următoarele reguli de integritate, în conformitate cu prevederile legale:

2.Nu pot rezolva cereri, lua decizii sau participa la luarea deciziilor care privesc speţe ale persoanelor fizice şi juridice cu care au relaţii cu caracter patrimonial sau care au astfel de relaţii cu rudele sau afinii lor până la gradul II inclusiv;

3.Nu pot exercita activităţi şi ocupa funcţii în alte domenii din sectorul privat care sunt în legătură

directă sau indirectă cu atribuţiile funcţiei ocupate;

 

 

4.Nu pot fi implicate în activităţi din domeniul privat care au legătură directă sau indirectă cu proiectele finanţate din programe în cadrul cărora A.N.S.V.S.A. sau instituţiile subordonate acesteia desfăşoară activităţi de gestionare/implementare;

5.Au obligaţia să se abţină de la orice fel de implicare în activităţile specifice D.S.V.S.A. Dolj

dacă se regăsesc într-una din situaţiile descrise la pct. 1, 2 şi 3;

6.Dacă se regăsesc în situaţiile descrise la pct. 1, 2 şi 3, au obligaţia să informeze de îndată şeful ierarhic căruia îi este subordonat direct;

7.Au obligaţia de a sesiza, conform prevederilor legale, toate situaţiile de încălcare a regulilor de integritate stabilite mai sus.

 

Atribuţii specifice ale postului:

  1. Efectuează controale oficiale prin analize de laborator pentru probele recoltate în cadrul planurilor cifrice aprobate, pentru probele recoltate în cadrul controalelor oficiale efectuate în caz de suspiciune, precum şi în cadrul programelor de autocontrol;
  2. Respectă cerinţele de performanţă în acord de legislaţia europeană, metodele standardizate, metode recomandate de laboratoarele comunitare de referinţă în conformitate cu legislaţia în vigoare in sectorul medii de cultura;
  3. respectă cerinţele de performanţă ale metodelor analitice în acord de legislaţia europeană.
  4. Receptioneaza  in sectorul  decontaminare sticlaria si  materialele  contaminate in vederea reconditionarii pentru analize microbiologice.
  5. utilizează metode standardizate, metode recomandate de laboratoarele comunitare şi naţionale de referinţă sau metode proprii (dezvoltate in-house);
  6. Executa  activitatea  de decontaminare prin autoclavare  la temperatura corespunzatoare utilizand teste biochimice pentru verificarea decontaminarii;
  7. Executa toate operatiunile de reconditionare  si  pregatire a sticlariei si materialelor (spalare, limpezire cu apa distilata , impachetare);
  8. Sterilizeaza sticlaria reconditionata in etuve special la temperatura de 180oC timp de 1 ora in utilizand teste speciale in vederea introducerii acestora in procesul analitic;
  9. Participa la verificarile interne si intermediare ale echipamentelor alaturi de responsabilul cu metrologia  si monitorizeaza documentele generate;
  10. Gestioneaza , verifica si monitorizeaza starea sticlariei utilizate in sectorul  Sterilizare
  11. Pregateste si aseptizeaza si monitorizeaza  zilnic  spatiile si suprafetele de lucru
  12. Comunica cu responsabilii de incercare orice problema aparuta in timpul operatiilor efectuate din Sectorul sterilizare;
  13. Gestioneaza situatia deseurilor contaminate generate si monitorizeaza toate documentele  din Sistemul calitatii  utilizate in  Sectorul sterilizare(fise decomtaminare , fise igienizare , fise mentenanta ; fise predare deseuri contaminate , teste chimice utilizate pentru decontaminare sau sterilizare)
  14. Zilnic efectueaza igienizarea in toate spatiile de lucru destinate sectorului sterilizare.si monitorizeaza in fise speciale conform Sistemului calitatii
  15. Zilnic inregistreaza in fisele de temperaturi valorile citite pe termometre pentru camere de lucru si aparatura ( terostate, frigidere, congelatoare, bai de apa, etc).
  16. Saptamanal participa la igienizarea spatiilor comune aferente sectorului microbiologie alimentara( vestiare, holuri , toalete)
  17. îşi desfăşoară activitatea analitică conform cerinţelor SR EN ISO CEI 17025/2018 pentru asigurarea calităţii;
  18. respecta măsurile necesare pentru prevenirea accidentelor de muncă, a îmbolnăvirilor profesionale;
  19. respecta modul în care se asigură activitatea de prevenire şi stingere a incendiilor în cadrul profilului Microbiologie si Parazitologie alimentara ;
  20. răspunde la solicitările altor structuri din cadrul instituţiei sau ale A.N.S.V.S.A., precum şi ale persoanelor fizice şi juridice, privind domeniile de competenţă, conform legislaţiei în vigoare;
  21. realizează şi alte activităţi dispuse de conducerea instituţiei, în baza legislaţiei în vigoare, în limita competenţelor specifice.

 

 

Afișat azi 16.10.2023.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Director Executiv,

Dr. Andrei BUTARU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Nume, Prenume Funcția Data Semnătura
Elaborat Minoiu Simona Consilier consilier superior 16.10.2023