Anunț examen promovare în grad profesional imediat superior celui deținut-funcții publice 27.03.2023

 

 Nr. 1946/20.02.2023                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

 

 

ANUNȚ

Având în vedere prevederile art. 617 alin. (2), art. 618 alin. (22) din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare și ale H.G. nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici, cu modificările și completările ulterioare, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj organizează examen de promovare în gradul profesional imediat superior celui deținut, pentru următoarele funcții publice de execuție:

 

  • Consilier, clasa I, grad profesional principal din cadrul Compartimentului Control Oficial Alimente de Origine Animală- Serviciului Control Oficial Siguranța Alimentelor în consilier, clasa I, grad profesional superior
  • Consilier, clasa I, grad profesional principal din cadrul Compartimentul Siguranța Alimentelor – Serviciul Laborator Sanitar-Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor, în consilier, clasa I, grad profesional superior
  • Consilier, clasa I, grad profesional principal din cadrul Compartimentului Sănătate Animală – Serviciul Laborator Sanitar-Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor, în consilier, clasa I, grad profesional superior

 

Examenul constă în trei etape: selecția dosarelor de înscriere, proba scrisă și interviul.

Proba scrisă se va organiza în data de 27.03.2023, ora 10.00, la sediul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Dolj, din Craiova, str. Fîntîna Popova nr. 30.

Interviul se va organiza, în conformitate cu prevederile art. 56 din Hotărârea Guvernului nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici, cu modificările și completările ulterioare, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data susținerii probei scrise, la sediul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Dolj din Craiova, str. Fîntîna Popova nr. 30.

CONDIȚII DE PARTICIPARE:

Condiții prevăzute de lege pentru participarea la examenul de promovare:

            Candidații trebuie să îndeplinească condițiile generale prevăzute de art. 479 alin.1 cu excepția literei b) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare, respectiv:

  • să aibă cel puțin 3 ani vechime în gradul profesional al funcției publice din care promovează;
  • să fi obținut cel puțin calificativul „bine“ la evaluarea performanțelor individuale în ultimii 2 ani de activitate;
  • să nu aibă o sancțiune disciplinară neradiată în condițiile prezentului cod.

 

Dosarele de înscriere la examen se pot depune în termen de 20 de zile de la data publicării anunțului, privind organizarea examenului de promovare, la secretarul comisiei de examen – Minoiu Simona din cadrul Compartimentului Juridic și Resurse Umane/D.S.V.S.A. Dolj, respectiv de la data de 20.02.2023 până la data de 13.03.2023 (inclusiv) și va conține obligatoriu următoarele documente:

  • formularul de înscriere prevăzut în anexa nr. 3 din H.G. nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici, cu modificările şi completările ulterioare
  • copie de pe carnetul de muncă sau adeverinţa eliberată de compartimentul de resurse umane în vederea atestării vechimii în gradul profesional din care se promovează
  • copii de pe rapoartele de evaluare a performanţelor profesionale individuale din ultimii 2 ani de activitate.
  • Adeverința eliberată de compartimentul de resurse umane în vederea atestării situației disciplinare a funcționarului public, în care se menționează expres dacă acestuia i-a fost aplicată o sancțiune disciplinară, care să nu fi fost radiată.

Copiile de pe actele de mai sus se prezintă în copii legalizate sau însoțite de documentele originale, care se certifică pentru conformitate cu originalul de către secretarul comisiei de concurs.

Selectarea dosarelor de examen ale candidaţilor, se va face în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data expirării termenului de depunere.

Afișarea rezultatelor obținute de candidați la probele concursului, precum și afișarea rezultatelor soluționării contestațiilor și a rezultatelor finale ale concursului se realizează folosindu-se numărul de înregistrare atribuit dosarului de înscriere la concurs pentru fiecare candidat, conform prevererilor art. 67ˆ1 din H.G. NR. 611/2008, modificările și completările ulterioare.

        

BIBLIOGRAFIA pentru funcția de consilier, clasa I, grad profesional superior din cadrul Compartimentului Control Oficial Alimente de Origine Animală Serviciul Control Oficial Siguranța Alimentelor

  1. Constituţia României, republicată
  2. Titlul I și II ale părții a VI-a din Ordonanţa de urgenţă nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare;
  3. Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  4. Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  5. REGULAMENTUL (UE) 2016/429 – Bolile transmisibile ale animalelor și de modificare și de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătății animalelor;
  6. REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2020/687 – Completare a Regulamentului (UE) 2016/429 în ceea ce privește normele de prevenire și control al anumitor boli listate;
  7. REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2020/689 – Completare a Regulamentului (UE) 2016/429 în ceea ce privește normele privind supravegherea, programele de eradicare și statutul de indemn de boală pentru anumite boli listate și emergente;
  8. REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2021/605 Stabilirea măsurilor speciale de combatere a pestei porcine africane;
  9. Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 67 din 26 octombrie 2012 privind conditiile sanitar-veterinare care trebuie respectate la miscarea suinelor vii pe teritoriul Romaniei;
  10. ORDIN 35/2016 ACTUALIZAT – privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor*).

Tuberculoza bovina,

Leucoza enzootica bovina

  1. REGULAMENTUL (CE) NR. 1069/2009 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI – de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animală);
  2. Regulamentul (CE) nr. 999/2001 – de stabilire a unor reglementări pentru prevenirea, controlul și eradicarea anumitor forme transmisibile de encefalopatie spongiformă;
  3. Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 16 din 16 martie 2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară a unităţilor/ centrelor de colectare/exploataţiilor de origine şi a mijloacelor de transport din domeniul sănătăţii şi al bunăstării animalelor, a unităţilor implicate în depozitarea şi neutralizarea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman şi a produselor procesate cu modificările şi completările ulterioare;
  4. Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 20 din 5 martie 2018 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de suine;
  5. Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 21 din 5 martie 2018 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile comerciale de păsări, precum şi condiţiile privind mişcarea păsărilor vii şi a subproduselor provenite de la acestea cu modificările şi completările ulterioare ;
  6. Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare;
  7. Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 111 din 16 decembrie 2008 privind aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum şi a activităţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală;
  8. Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 64 din 8 martie 2007 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de control oficial sanitar-veterinar efectuat de către personalul de specialitate în unităţile care produc alimente de origine animal cu modificările şi completările ulterioare;
  9. Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 106 din 22 septembrie 2015 pentru aprobarea Procedurii privind decontarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor cu modificările şi completările ulterioare;

Tematică pentru funcția de Consilier, clasa I, grad profesional superior din cadrul Compartimentului Control Oficial Alimente de Origine Animală- Serviciul Control Oficial Siguranța Alimentelor

  1. Constituţia României, republicată.

Drepturi, libertăţi şi îndatoriri fundamentale

  1. Titlul I şi II ale părţii a VI-a din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările şi completările ulterioare.

Funcţia publică şi funcţionarul public – Definiții. Statutul funcționarilor publici;

  1. Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Norme privind respectarea demnităţii umane, protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, prevenirii şi combaterii incitării la ură şi discriminare;

  1. Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, republicată, cu modificările şi completările ulterioare .

Egalitatea de şanse şi tratament. Definiţii în această materie. Egalitatea de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi în domeniul muncii. Egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte participarea la luarea deciziei.

  1. REGULAMENTUL (UE) 2016/429 – Bolile transmisibile ale animalelor și de modificare și de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătății animalelor :

Partea I, Cap. 2, art. 6, 7 – Boli emergente; parametri de evaluare pentru listarea bolilor;

Partea I, Cap. 3, Secțiunea 1, art. 10 – Responsabilitățile operatorilor în ceea ce privește sănătatea animală și măsurile de biosecuritate;

Partea II, Cap. 4, art. 42 – Suspendarea, retragerea și restabilirea statutului de indemn de boală;

Partea III, Titlul I, Cap. 2 – Utilizarea medicamentelor de uz veterinar pentru prevenirea și controlul bolilor;

  1. REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2020/687-Completare a Regulamentului (UE) 2016/429 în ceea ce privește normele de prevenire și control al anumitor boli listate,

Obligațiile operatorilor în caz de suspiciune a prezenței unei boli de categoria A la animale deținute într-o unitate;

Partea II, cap. I, art. 7 – Măsuri preliminare de restricții și de biosecuritate în caz de suspiciune a prezenței unei boli de categoria A la animalele deținute într-o unitate;

Partea II, cap. II, sect. 1, art. 22 – Măsuri care trebuie aplicate în zona de restricții;

Partea II, cap. II, sect. III, art. 55 – Durata măsurilor de control al bolilor în zona de supraveghere;

  1. REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2020/689 – Completare a Regulamentului (UE) 2016/429 în ceea ce privește normele privind supravegherea, programele de eradicare și statutul de indemn de boală pentru anumite boli listate și emergente,

Partea II, cap. 2, sect. 2, art. 17 – Populațiile de animale vizate și suplimentare pentru programele de eradicare a anumitor boli;

Partea II, cap. 2, sect. 2, art. 18 – Obligațiile operatorilor în ceea ce privește programele de eradicare a anumitor boli;

Partea II, cap. 2, sect. 2, art. 25 – Ancheta epidemiologică și investigațiile în cazul confirmării anumitor boli;

  1. REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2021/605 Stabilirea măsurilor speciale de combatere a pestei porcine africane,

Cap. III, sect. 6, art. 28 – Condiții specifice pentru acordarea de derogări prin care se autorizează circulația transporturilor de porcine deținute în zona de restricții de categoria III, în afara acestei zone, către o zonă de restricții de categoria II situată pe teritoriul aceluiași stat membru în cauză;

Cap. III, sect. 6, art. 29 – Condiții specifice pentru acordarea de derogări prin care se autorizează circulația transporturilor de porcine deținute în zona de restricții de categoria III, în afara acestei zone, în vederea sacrificării imediate pe teritoriul aceluiași stat membru în cauză;

  1. Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 67 din 26 octombrie 2012 privind conditiile sanitar-veterinare care trebuie respectate la miscarea suinelor vii pe teritoriul Romaniei;

Art. 1 – 13 – Documente si conditii obligatorii pentru mişcarea suinelor vii pe teritoriul României;

  1. ORDIN 35/2016 ACTUALIZAT – privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor*).

Anexa 1, norme metodologice, Cap. I, secț. 1, pct. 1 – Programul pentru monitorizarea, controlul şi eradicarea pestei porcine clasice în România;

Anexa 1, norme metodologice, Cap. I, secț. 1, pct. 2 – Programul de supraveghere a influenţei aviare la păsările domestice şi sălbatice în România;

Anexa 1, norme metodologice, Cap. I, secț. 1, pct. 3 –  Programe naţionale de control al salmonelozelor zoonotice în România;

Anexa 1, norme metodologice, Cap. I, secț. 1, pct. 7 – Tuberculoza bovina,

Anexa 1, norme metodologice, Cap. I, secț. 1, pct. 8 – Leucoza enzootica bovina

Anexa 1, norme metodologice, Cap. I, secț. 1, pct. 9 – Pesta porcină africană;

  1. REGULAMENTUL (CE) NR. 1069/2009 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI – de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animală),

Titlul I, Cap. 1, sect. 4, art. 8 – Materialul de categoria 1;

Titlul I, Cap. 1, sect. 4, art. 9 – Materialul de categoria 2;

Titlul I, Cap. 1, sect. 4, art. 10 – Materialul de categoria 3;

  1. Regulamentul (CE) nr. 999/2001- de stabilire a unor reglementări pentru prevenirea, controlul și eradicarea anumitor forme transmisibile de encefalopatie spongiformă

Cap. III, art. 8 – Materiale cu riscuri specificate,

Anexa III, Cap. A, pct. II, subpct. 2 – Monitorizarea ovinelor și a caprinelor sacrificate pentru consumul uman

Anexa III, Cap. A, pct. II, subpct. 3 -Monitorizarea ovinelor și caprinelor care nu sunt sacrificate în vederea consumului uman

  1. Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 16 din 16 martie 2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară a unităţilor/ centrelor de colectare/exploataţiilor de origine şi a mijloacelor de transport din domeniul sănătăţii şi al bunăstării animalelor, a unităţilor implicate în depozitarea şi neutralizarea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman şi a produselor procesate cu modificările şi completările ulterioare ;

Anexa 1, Cap. II  – Înregistrarea sanitar – veterinară a unităţilor care desfăşoară activităţi supuse controlului sanitar – veterinar şi a mijloacelor de transport animale vii pentru distanţe de până la 65 km;

Anexa 1, Cap. III – Autorizarea sanitar – veterinară a unităţilor care desfăşoară activităţi supuse controlului sanitar -veterinar şi a mijloacelor de transport animale vii altele decât cele pentru distanţe de până la 65 km;

Anexa 1, Cap. IV – Autorizarea unităţilor/centrelor de colectare/exploatatiilor de origine care desfăşoară activităţi de import, export sau comerţ intracomunitar cu animale vii, material seminal, ovule şi embrioni;

  1. Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 20 din 5 martie 2018 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de suine;

Anexa 1, Cap. II – Reguli generale de biosecuritate aplicate în exploataţiile de suine:  Reguli generale de biosecuritate – Nivelul I de biosecuritate / Nivelul II de biosecuritate/ Nivelul III de biosecuritate;

  1. Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 21 din 5 martie 2018 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile comerciale de păsări, precum şi condiţiile privind mişcarea păsărilor vii şi a subproduselor provenite de la acestea cu modificările şi completările ulterioare ;

Art. 5 – Condiţii minime de funcţionare pentru filtrul sanitar-veterinar;

Art. 15 – Condiţii minime de biosecuritate pentru exploataţiile comerciale de tip A de păsări;

Art. 16 – Documente sanitar-veterinare şi zootehnice obligatorii într-o exploataţie comercială de păsări;

  1. Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare;

Art. 5 – Norme speciale privind testele și prelevarea de probe;

Art. 7 – Rezultate nesatisfăcătoare;

Anexa II, Cap. 3, pct. 3.2 – Prelevarea de probe bacteriologice în abatoarele și unitățile de producție a cărnii tocate și a preparatelor din carne, a cărnii separate mecanic și a cărnii proaspete: – Norme de prelevare a probelor pentru carcasele de bovine, porcine, ovine, caprine și cabaline; Reguli de prelevare pentru carcasele de pasăre și pentru carnea proaspătă de pasăre; Frecvențele prelevării de probe pentru carcase, carne tocată, preparate din carne, carne separată mecanic și carne proaspătă de pasăre;

  1. Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 111 din 16 decembrie 2008 privind aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum şi a activităţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală.

Cap.I, pct. 1, art. 1, lit. d – ce activitati cuprinde productia primara;

Cap.I, pct. 1, art. 1, lit. e –  produsele primare de origine animală destinate vânzării directe;

Cap.I, pct. 1, art. 1, lit. g – ce reprezinta cantităţi mici de produse primare de origine animală;

Cap.I, pct. 3, art. 5 -11 – Obligaţiile micilor producători care obţin şi expun la vânzare produse primare de origine animală

Cap.I, art. 19 – Documente necesare pentru obţinerea documentului de înregistrare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor pentru activităţile din unităţile de vânzare cu amănuntul prevăzute în anexa nr. 1, din Ordinul ANSVSA nr. 111/2008.

Cap.I, art. 21, 22 –  Conditii  stabilite de legislatie pe care trebuie sa le respecte operatorii din sectorul alimentar din unităţile de vânzare cu amănuntul de produse de origine animală şi nonanimală ca să se asigure că produsele obţinute şi comercializate către consumatorul final nu prezintă risc pentru sănătatea publică.

  1. Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 64 din 8 martie 2007 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de control oficial sanitar-veterinar efectuat de către personalul de specialitate în unităţile care produc alimente de origine animal cu modificările şi completările ulterioare ;

Art. 14 – 16 – Obligatiile personalului de specialitate care realizează controlul oficial sanitar-veterinar în unităţile prevăzute la pct. I din anexa nr. 1 care isi desfăşoară activitatea sub îndrumarea tehnică a coordonatorului circumscripţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale;

Anexa I, pct. I – Categoriile de unităţi care produc alimente de origine animală pentru care se percep tarife pentru acţiunile de control oficial sanitar-veterinar;

  1. Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 106 din 22 septembrie 2015 pentru aprobarea Procedurii privind decontarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor cu modificările şi completările ulterioare ;

Anexa I procedura, pct. 2 – Responsabilităţile medicului veterinar de liberă practică împuternicit/reprezentatului legal al societăţii comerciale;

Anexa I procedura, pct. 3 – Responsabilităţile medicului veterinar oficial al circumscripţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale;

Anexa I procedura, pct. 4 – Responsabilităţile Serviciului/Biroului control oficial sănătate şi bunăstare animală din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti;

Anexa I procedura, pct. 5 – Responsabilităţile Serviciului/Biroului catagrafie, autorizare, înregistrare şi evidenţă informatizată din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiva municipiului Bucureşti;

 

Atribuții pentru funcția de Consilier, clasa I, grad profesional superior din cadrul Compartimentului Control Oficial Alimente de Origine Animală- Serviciul Control Oficial Siguranța Alimentelor

  1. Realizează controale oficiale, în domeniul specific de activitate, în conformitate cu Programele de Supraveghere şi Control aprobate de A.N.S.V.S.A. şi Programul Naţional Cadru de Control în domeniul de competenţă, întocmeşte raportările specifice şi le transmite la A.N.S.V.S.A.;
  2. Propune directorului executiv al D.S.V.S.A. emiterea ordonanţei de suspendare/interzicere a activităţii, în urma activităţii de control oficial desfăşurate, conform prevederilor legale;
  3. Efectuează controalele oficiale prin metode şi tehnici adecvate, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, precum şi cu procedurile şi ghidurile aprobate de A.N.S.V.S.A.;lor daca este cazul;
  4. Verifică condiţiile care au stat la baza autorizării unităţilor atunci când desfăşoară controale oficiale; în cazul în care se identifică nereguli grave, de natură să producă prejudicii consumatorilor, vor lua măsuri de sistare a producţiei/activității în respectiva unitate. În cazul în care operatorul din sectorul hranei pentru animale sau din cel alimentar nu este în măsură să furnizeze garanţii adecvate cu privire la producţia viitoare, va declanşa procedurile de retragere a autorizării unităţii sau de suspendare a autorizării unităţii; în cazul în care operatorul din sectorul hranei pentru animale sau din cel alimentar poate garanta că va rezolva deficienţele într-un termen rezonabil;
  5. Aplică sancţiuni contravenţionale principale şi complementare şi poate propune suspendarea şi/sau interzicerea activităţii unităţilor supuse autorizării/înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în urma constatării deficienţelor/neconformităţilor în controlul oficial efectuat, în conformitate cu prevederile legale;
  6. Întocmeşte proiectul de Plan cifric anual în baza Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor şi Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor şi îl supune spre avizare conducerii D.S.V.S.A;
  7. Monitorizează şi răspunde de realizarea Planurilor cifrice anuale aprobate;
  8. Realizează controale specifice şi asigură completarea şi transmiterea documentaţiei către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, cu privire la modul de respectare de către agricultori a SMR referitoare la domeniile specifice de competenţă;
  9. Stabileşte şi dispune aplicarea măsurilor de reţinere oficială/sechestru, de retragere şi/sau distrugere a produselor şi subproduselor alimentare sau nedestinate consumului uman, de origine animală, respectând prevederile legislaţiei în vigoare din domeniul sanitar – veterinar şi al siguranţei alimentelor, în urma controlului oficial, şi verifică modul de realizare a acestor măsuri, precum şi modul de corectare a neconformităţilor care au determinat aplicarea acestor măsuri;
  10. Participă împreună cu alte instituţii abilitate, la acţiuni comune de control oficial sau la verificarea şi cercetarea unor presupuse abuzuri şi ilegalităţi în domeniul specific de activitate;
  11. Răspunde de întocmirea corectă, potrivit legislaţiei specifice, a Procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
  12. Solicită, după caz, în exercitarea acţiunilor de control oficial la operatorii economici, copii ale documentelor şi/sau alte documentaţii relevante;
  13. Participă la realizarea misiunilor întreprinse de DG SANTE, în domeniul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, prin prezentarea activităţii proprii, precum şi la realizarea misiunilor de audit întreprinse de către A.N.S.V.S.A;
  14. Răspunde, în termenele legale, la petiţiile, sesizările repartizate spre soluţionare, potrivit legii;
  15. Participă la instruiri dispuse de A.N.S.V.S.A.;
  16. Asigură măsurile necesare pentru prevenirea accidentelor de muncă, a îmbolnăvirilor profesionale; potrivit legii răspunde şi controlează la toate locurile de muncă aplicarea cu stricteţe a normelor privind securitatea şi sănătatea în muncă;
  17. Răspunde de modul în care se asigură activitatea de prevenire şi stingere a incendiilor.

Atribuții și responsabilități specifice:

  1. răspunde de elaborarea şi transmiterea, spre avizare, directorului executiv, a proiectului de Plan cifric anual, în conformitate cu prevederile Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor în vigoare;
  2. controlează respectarea normelor privind siguranţa alimentelor în toate unităţile care produc, prelucrează, procesează, depozitează, transportă, distribuie, valorifică şi comercializează alimente de origine animală şi răspunde de aplicarea măsurilor corective care se impun;
  3. răspunde de aplicarea măsurilor de supraveghere şi profilaxie a zoonozelor, precum şi soluţionarea notificărilor de alertă S.R.A.A.F în cazul unităţilor din domeniul alimentar care produc, procesează, depozitează, transportă distribuie şi/sau comercializează produse de origine animală;
  4. efectuează expertiza produselor de origine animală în unităţile care produc, procesează, depozitează, comercializează, transportă şi/sau distribuie produse de origine animală, inclusiv prin prelevare de probe în vederea examenului de laborator al produselor de origine animală;
  5. monitorizează şi controlează modul în care se respectă prevederile legale referitoare la subprodusele animale ce nu sunt destinate consumului uman, pe domeniul specific de activitate;
  6. întocmeşte situaţiile specifice privind gestionarea SNCU pe domeniul specific de activitate şi le transmite Serviciului/Biroului Catagrafie, Autorizare, Înregistrare şi Evidenţă Informatizată;
  7. controlează respectarea legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare, cu privire la ecarisarea teritoriului, la igienizarea incintelor, la colectarea, transportul, manipularea, depozitarea, utilizarea şi eliminarea SNCU, inclusiv în ceea ce priveşte funcţionarea unităţilor implicate în neutralizarea SNCU din cadrul unităţilor de abatorizare/procesare pe teritoriul de competenţă al D.S.V.S.A.;
  8. efectuează controalele oficiale prin metode şi tehnici adecvate, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, precum şi cu procedurile şi ghidurile aprobate de A.N.S.V.S.A.;
  9. răspunde de realizarea în teritoriu a acţiunilor din Planul cifric anual;
  10. asigură realizarea şi monitorizarea acţiunilor specifice din Planul Naţional de Control Reziduuri şi Planul de monitorizare şi control al contaminanţilor;
  11. supraveghează şi monitorizează, în condiţiile legii, activitatea personalului contractual care realizează controlul oficial în unităţile de producere, procesare, depozitare, transport, valorificare şi comercializare a produselor alimentare de origine animală, precum şi activitatea unităţilor respective;
  12. verifică conformitatea datelor din documentele justificative, referitoare la taxe şi tarife aferente serviciului de control oficial din unităţi autorizate în domeniul siguranţei alimentelor;
  13. controlează implementarea procedurilor privind buna practică de igienă şi aplicarea principiilor HACCP de către operatorii economici, pe domeniile specifice de activitate;
  14. dispune măsurile legale de sancţionare contravenţională pentru încălcările legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor constatate în urma controalelor
  15. aplică măsuri de reţinere oficială/sechestru sau confiscare şi dispune retragerea şi/sau neutralizare alimentelor de origine animală, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
  16. dispune remedierea deficienţelor constatate în urma controalelor realizate, inclusiv reexpedierea produselor neconforme;
  17. realizează evaluarea unităţilor autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în vederea încadrării în grupa de risc, în baza procedurilor transmise de către A.N.S.V.S.A.;
  18. monitorizează şi raportează conducerii D.S.V.S.A. rezultatul acţiunilor de control în domeniul său specific de activitate, pe teritoriul de competenţă al D.S.V.S.A.;
  19. realizează acţiuni de control în vederea identificării fraudelor alimentare şi altor activităţi ilicite ce aduc atingere intereselor publice şi private în domeniul alimentar;
  20. participă, în urma solicitărilor, la analiza proiectelor depuse în ceea ce priveşte aspectele legate de proiectarea, amplasarea şi construirea unităţilor care vor fi autorizate sanitar-veterinar, sub aspectul siguranţei alimentare, inclusiv a celor care intenţionează să acceseze fonduri naţionale şi europene;
  21. realizează misiuni de audit, potrivit competenţelor şi procedurilor stabilite de A.N.S.V.S.A., în unităţile de profil supuse controlului sanitar–veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;
  22. difuzează, pe diferite căi mediatice, ghiduri şi materiale informative, cu aprobarea conducerii D.S.V.S.A., pentru conştientizarea şi sensibilizarea opiniei publice în ceea ce priveşte domeniile de interes sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;
  23. înregistrează, prelucrează şi interpretează datele tehnice colectate din cadrul unităţilor de industrie alimentară, privind rezultatele examenelor de laborator pentru depistarea encefalopatiilor spongiforme transmisibile (EST) şi întocmeşte situaţiile periodice oficiale pe care le înaintează la A.N.S.V.S.A;
  24. realizează controale specifice şi asigură completarea şi transmiterea documentaţiei către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, cu privire la modul de respectare de către agricultori a SMR referitoare la domeniile specifice de competenţă;
  25. verifică conformitatea depozitelor de destinaţie la importurile de alimente de origine animală, prevăzute în Documentul de intrare şi datele existente legate de înregistrarea unităţilor;
  26. efectuează controale oficiale la destinație, în cazul comerțului intracomunitar/importului de alimente de origine animală și SNCU, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în cazul notificării de către Biroul/Compartimentul Autorizare, Înregistrare, TRACES şi gestiunea activităţii de Import- Export;
  27. organizează sesiuni de instruire/informare cu privire la legislaţia aferentă şi metodologia de aplicare privind activităţile specifice;
  28. răspunde la solicitările altor structuri din cadrul instituţiei sau ale A.N.S.V.S.A., precum şi ale persoanelor fizice şi juridice, privind domeniile de competenţă, conform legislaţiei în vigoare;
  29. soluţionează petiţiile primite în responsabilitatea sa şi comunică răspunsurile către Biroul/Compartimentul Autorizare, Înregistrare, TRACES şi gestiunea activităţii de Import- Export, având în vedere respectarea termenului legal de răspuns către petent, în conformitate cu prevederile legale;
  30. răspunde de elaborarea şi avizarea planurilor de măsuri/acţiuni faţă de recomandările/măsurile primite în urma auditurilor/controalelor interne şi externe a activităţilor specifice, precum şi de realizarea acestora în termenele stabilite, în conformitate cu legislaţia specifică în vigoare;
  31. realizează şi alte activităţi dispuse de conducerea instituţiei, în baza legislaţiei în vigoare, în limita competenţelor specifice.

  BIBLIOGRAFIA pentru funcția de Consilier, clasa I, grad profesional superior din cadrul Compartimentul Siguranța Alimentelor – Serviciul Laborator Sanitar-Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor și pentru funcția de Consilier, clasa I, grad profesional superior din cadrul Compartimentului Sănătate Animală – Serviciul Laborator Sanitar-Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor

  1. 1. Constituţia României, republicată
  2. Titlul I și II ale părții a VI-a din Ordonanţa de urgenţă nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare;
  3. Ordonanţa nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, cu modificările și completările ulterioare;
  4. Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, cu modificările și completările ulterioare;
  5. Ordonanta Guvernului nr. 42/2004, privind organizarea activitatii sanitare – veterinare si pentru siguranta alimentelor, cu modificările și completările ulterioare;
  6. Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 145/2018, pentru aprobarea normei sanitare veterinare privind metodologia de prelevare, ambalare, identificare si transport al probelor destinate examenelor de laborator in domeniul sanatatii animalelor, precum si in domeniul organismelor modificate genetic, cu modificările și completările ulterioare;
  7. Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 35 din 30 martie 2016 ACTUALIZAT – privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor;
  8. Hotararea Guvernului nr. 1415/2009 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a unitatilor din subordinea acesteia, cu modificarile si completarile ulterioare.
  9. SR EN ISO 17025/2018 Cerințe generale pentru competența laboratoarelor de încercari si etalonari;
  10. Manual de utilizare LIMS ATLAS vet LIMS
  11. Microbiologia produselor alimentare – Dobre Barzoi, Sorin Apostu, editura RISOPRINT, 2002

 

Tematică pentru funcția de Consilier, clasa I, grad profesional superior din cadrul Compartimentul Siguranța Alimentelor – Serviciul Laborator Sanitar-Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor și pentru funcția de consilier, clasa I, grad profesional superior din cadrul Compartimentului Sănătate Animală – Serviciul Laborator Sanitar-Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor

  1. Constituţia României, republicată.

Drepturi, libertăţi şi îndatoriri fundamentale

  1. Titlul I şi II ale părţii a VI-a  din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările şi completările ulterioare.

Funcţia publică şi funcţionarul public – Definiții. Statutul funcționarilor publici;

  1. Ordonanţa Guvernului nr.137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare,  republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Norme privind respectarea demnităţii umane, protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, prevenirii şi combaterii incitării la ură şi discriminare;

  1. Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, republicată, cu modificările şi completările ulterioare .

Egalitatea de şanse şi tratament. Definiţii în această materie. Egalitatea de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi în domeniul muncii. Egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte participarea la luarea deciziei.

  1. Aspecte privind organizarea activității sanitar-veterinare;
  2. Prelevarea, ambalarea, identificarea si transportul probelor destinate examenelor de laborator in domeniul sanatatii animalelor si pentru organisme modificate genetic si in domeniul sigurantei alimentelor.
  3. Programe naționale de supraveghere, control si eradicare a bolilor la animale pentru:
  • CONTROL AL SALMONELOZELOR ZOONOTICE
  • MORVA
  • PARATUBERCULOZA
  • TUBERCULOZA BOVINĂ
  • BRUCELOZA LA ANIMALE
  • TRICHINELOZA
  • ECHINOCOCOZA
  • MONITORIZAREA, CONTROLUL ȘI ERADICAREA PESTEI PORCINE CLASICE
  • PESTA PORCINĂ AFRICANĂ
  • SUPRAVEGHEREA INFLUENȚEI AVIARE LA PĂSĂRI
  • BOALA DE NEWCASTLE/PSEUDOPESTA AVIARĂ
  • RABIA
  • SUPRAVEGHEREA BOLII LIMBII ALBASTRE – BLUETONGUE
  • ANEMIA INFECTIOASA ECVINA
  • LEUCOZA ENZOOTICĂ BOVINĂ
  • BOALA AUJESZKY
  • NOSEMOZA ALBINELOR
  • VAROOZA ALBINELOR
  • ANTRAXUL
  • MONITORIZAREA, CONTROLUL ȘI ERADICAREA ENCEFALOPATIILOR SPONGIFORME TRANSMISIBILE
  1. Aspecte privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia;
  2. Cerințe generale pentru competența laboratoarelor de încercari si etalonari;
  3. Inregistrarea probelor pentru examen de laborator
  4. Microbiologia carnii si preparatelor din carne; microbiologia laptelui si produselor lactate.

Atribuții pentru funcția de consilier, clasa I, grad profesional superior din cadrul Compartimentul Siguranța Alimentelor – Serviciul Laborator Sanitar-Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor

Responsabil incercări Microbiologie si Parazitologie alimentară.

  1. Efectuează controale oficiale prin analize de laborator pentru probele recoltate în cadrul planurilor cifrice aprobate, pentru probele recoltate în cadrul controalelor oficiale efectuate în caz de suspiciune, precum şi în cadrul programelor de autocontrol;
  2. Efectueaza analize respectand procedurile acreditate:

– Izolarea germenilor din genul Salmonella  din produsele alimentare si hranei pentru animale SR EN ISO 6579

– Determinarea numarului de drojdii si mucegaiuri din  produsele alimentare si hranei pentru animale

SR ISO DIS 21527

– Izolarea Listeriei monocytogenes din produsele alimentare si hranei pentru animale    ISO 11290

– Determinarea numarului de E coli   β-glucuronidaza pozitiva din  produsele alimentare si hranei pentru animale  SR ISO 16649

– Determinarea numarului de enterobacteriaceae din  produsele alimentare si hranei pentru animale ISO 21528

  1. respectă cerinţele de performanţă ale metodelor analitice în acord de legislaţia europeană.
  2. utilizează metode standardizate, metode recomandate de laboratoarele comunitare şi naţionale de referinţă sau metode proprii (dezvoltate in-house) şi întreprinde demersurile necesare pentru validarea, respectiv acreditarea metodelor folosite, în conformitate cu legislaţia în vigoare;
  3. participă la testele de competenta organizate de laboratoarele naţionale/ europene de referinţă şi alte instituţii de profil;
  4. răspunde de stabilirea necesarului şi a specificaţiilor tehnice privind echipamentele, reactivii, kit-urile, produsele biologice şi alte materiale necesare pentru efectuarea analizelor de laborator, în cadrul programului de autocontrol şi pentru activitatea de strategie naţională în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi în acord cu prevederile Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor;
  5. întocmeşte informări şi rapoarte tehnice asupra analizelor efectuate;
  6. interpretează conform referenţialelor (legislaţiei) rezultatele obţinute în urma examenului de laborator;
  7. participă la instruiri organizate de LNR şi alte întâlniri profesionale în domeniul său de activitate;
  8. Supravegheaza periodic (saptamanal ) calitatea  mediului din spatiile de lucru prin analize de laborator , genereaza inregistrari si le monitorizeaza conform normativelor in vigoare;
  9. introduce cereri de analiză în sistemul LIMS şi emite buletine de analiză generate de sistemul LIMS;
  10. eliberează buletinele de analiză in termenul prevazut de procedurile sistemului de management ale LSVSA Dolj;
  11. răspunde de aplicarea şi implementarea corectă a metodelor oficiale, recomandate de laboratoarele naţionale de referinţă;
  12. întreprinde toate demersurile necesare pentru transmiterea electronică a informaţiilor necesare prin sistemul informatic LIMS şi pentru transmiterea probelor către laboratoarele care efectuează analizele solicitate;
  13. răspunde de îndeplinirea obligaţiilor aferente participării la testările de competenţă interlaboratoare, organizate de laboratoarele naţionale sau europene de referinţă;
  14. îşi desfăşoară activitatea analitică conform cerinţelor SR EN ISO 17025/2018 pentru asigurarea

calităţii;

  1. răspunde de raportarea activităţilor realizate către conducerea D.S.V.S.A., către A.N.S.V.S.A. şi către laboratoarele naţionale de referinţă, conform instrucţiunilor primite;
  2. în situaţia obţinerii de rezultate pozitive sau neconforme pentru analizele efectuate, notifică imediat D.S.V.S.A. pe teritoriul de competenţă al căruia au fost prelevate probele, prin mijloace de comunicare rapide (fax şi poştă electronică), în vederea luării măsurilor legale ce se impun;
  3. respecta măsurile necesare pentru prevenirea accidentelor de muncă, a îmbolnăvirilor profesionale; potrivit legii răspunde şi controlează la locul de muncă aplicarea cu stricteţe a normelor privind securitatea şi sănătatea în muncă în cadrul profilului de Microbiologie si Parazitologie alimentara;
  4. respecta modul în care se asigură activitatea de prevenire şi stingere a incendiilor în cadrul profilului de Microbiologie si Parazitologie alimentara;
  5. răspunde la solicitările altor structuri din cadrul instituţiei sau ale A.N.S.V.S.A., precum şi ale persoanelor fizice şi juridice, privind domeniile de competenţă, conform legislaţiei în vigoare;

22.realizează şi alte activităţi dispuse de conducerea instituţiei, în baza legislaţiei în vigoare, în limita competenţelor specifice.

  1. Verifică conformitatea probelor trimise spre analiză la LSVSA Dolj.
  2. Acordă consultantă generală privind metodele de analiză clientilor LSVSA Dolj

 

Atribuții pentru funcția de consilier, clasa I, grad profesional superior din cadrul Compartimentului Sănătate Animală – Serviciul Laborator Sanitar-Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor

  1. Efectuează controale oficiale prin analize de laborator pentru probele recoltate în cadrul planurilor cifrice aprobate, pentru probele recoltate în cadrul controalelor oficiale efectuate în caz de suspiciune, precum şi în cadrul programelor de autocontrol;
  2. Efectuează analize respectand procedurile acreditate:
  3. Detectia anticorpilor antivirus bluetongue prin tehnica imunoenzimatica de competitie/blocare (ELISA)
  4. Detectia anticorpilor serici anti-virusul leucozei enzootice bovine prin testul imunoenzimatic (ELISA)
  5. Detectia anticorpilor serici anti-virusul  leucozei enzootice bovine prin testul de imunodifuzie in gel de agar(ID)

d.Detectia anticorpilor antivirus pesta porcina clasica prin tehnica imunoenzimatica (ELISA)

e.Detectia  anticorpilor antivirus influenta aviara prin reactia de  inhibare a hemaglutinarii

  1. Detectia  anticorpilor antivirus boala de Newcastle prin reactia de  inhibare a hemaglutinarii
  2. Detectia anticorpilor serici anti-virusul anemiei infectioase ecvine prin testul de imunodifuzie in gel de agar(testul Coggins)
  3. Detectia antigenelor virusului pestei porcine clasice pe frotiuri de maduva sternala prin imunofluorescenta directa
  4. Detectia de antigen rabic prin imunofluorescenta directa(IFD)
  5. Detectia virusului rabic prin testul de inoculare intracerebrala a soriceilor(bioproba)
  6. Respectă cerinţele de performanţă ale metodelor analitice în acord de legislaţia europeană
  7. Utilizează metode standardizate, metode recomandate de laboratoarele comunitare şi naţionale de referinţă sau metode proprii (dezvoltate in-house) şi întreprinde demersurile necesare pentru validarea, respectiv acreditarea metodelor folosite, în conformitate cu legislaţia în vigoare din cadrul profilelor Virusologie
  8. Participă la testele de competenta organizate de laboratoarele naţionale/ europene de referinţă şi alte instituţii de profil;
  9. Răspunde de stabilirea necesarului şi a specificaţiilor tehnice privind echipamentele, reactivii, kit-urile, produsele biologice şi alte materiale necesare pentru efectuarea analizelor de laborator, în cadrul programului de autocontrol şi pentru activitatea de strategie naţională în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi în acord cu prevederile Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor
  10. participă, în condiţiile legii, la întocmirea proiectelor de norme sanitare veterinare şi instrucţiuni tehnice privind sănătatea animală şi siguranţa alimentelor;
  11. întocmeşte informări şi rapoarte tehnice asupra analizelor efectuate;
  12. efectuează expertize de medicină legală veterinară prin metode de laborator din cadrul profilului

Virusologie interpretează conform referenţialelor (legislaţiei) rezultatele obţinute în urma

examenului de laborator;

  1. instruieşte, la cerere, personalul responsabil cu recoltare probelor în programul de autocontrol din cadrul unităţilor supuse controlului sanitar veterinar, cu privire la modul de recoltare a probelor;
  2. interpretează conform referenţialelor (legislaţiei) rezultatele obţinute în urma examenului de laborator;
  3. participă la instruiri organizate de LNR şi alte întâlniri profesionale în domeniul său de activitate
  4. efectuează analize pentru diagnosticul bolilor prin examene: virusologice;
  5. introduce si verifica cererile de analiză în sistemul LIMS şi emite buletine de analiză generate de sistemul LIMS pentru metodele de care este responsabil;

15.eliberează buletinele de analiză in termenul prevazut de procedurile sistemului de management ale LSVSA Dolj;

  1. răspunde de aplicarea şi implementarea corectă a metodelor oficiale, recomandate de laboratoarele naţionale de referinţă;

17.întreprinde toate demersurile necesare pentru transmiterea electronică a informaţiilor necesare prin  sistemul informatic LIMS şi pentru transmiterea probelor către laboratoarele care efectuează analizele solicitate;

18.răspunde de verificarea  stocurilor de reactivi, kituri, produse biologice şi alte substanţe, inclusiv de utilizarea lor integrală în termenul de valabilitate precizat de producător; gestioneaza mijloacele fixe, documentele.

  1. răspunde de comunicarea probelor către laboratoarele naţionale sau europene de referinţă, în cazul rezultatelor pozitive sau neconforme, conform procedurilor şi legislaţiei în vigoare;
  2. răspunde de îndeplinirea obligaţiilor aferente participării la testările de competenţă interlaboratoare, organizate de laboratoarele naţionale sau europene de referinţă;
  3. îşi desfăşoară activitatea analitică conform cerinţelor SR EN ISO CEI 17025/2018 pentru

asigurarea calităţii;

  1. răspunde de raportarea activităţilor realizate către conducerea D.S.V.S.A., către A.N.S.V.S.A. şi către laboratoarele naţionale de referinţă, conform instrucţiunilor primite;
  2. în situaţia obţinerii de rezultate pozitive sau neconforme pentru analizele efectuate, notifică imediat D.S.V.S.A. pe teritoriul de competenţă al căruia au fost prelevate probele, prin mijloace de comunicare rapide (fax şi poştă electronică), în vederea luării măsurilor legale ce se impun;

24.respecta măsurile necesare pentru prevenirea accidentelor de muncă, a îmbolnăvirilor profesionale; potrivit legii răspunde şi controlează la  locul de muncă aplicarea cu stricteţe a normelor privind securitatea şi sănătatea în muncă în cadrul profilului Virusologie

25.respecta  modul în care se asigură activitatea de prevenire şi stingere a incendiilor în cadrul profilului Virusologie

26.elaborează documentaţia  privind necesitatea acreditării de noi metode , după aprobarea de către directorul executiv in cadrul Profilului Virusologie

27.participă la programe de cercetare în domenii de specialitate sau conexe, împreună cu institute de cercetare, universităţi sau organisme şi autorităţi de reglementare, pe plan naţional sau internaţional, cu respectarea legislaţiei în vigoare

28.răspunde la solicitările altor structuri din cadrul instituţiei sau ale A.N.S.V.S.A., precum şi ale persoanelor fizice şi juridice, privind domeniile de competenţă, conform legislaţiei în vigoare;

29.soluţionează petiţiile primite în responsabilitatea sa şi comunică răspunsurile aferente către Sef  LSVSA, având în vedere respectarea termenului legal de răspuns către petent, în conformitate cu prevederile legale;

30.participa la elaborarea planurilor de măsuri/acţiuni faţă de recomandările/măsurile primite în urma auditurilor/controalelor interne şi externe a activităţilor specifice, precum şi de realizarea acestora în termenele stabilite, în conformitate cu legislaţia specifică în vigoare;

31.Verifică documentaţia privind îndeplinirea condiţiilor necesare autorizării laboratoarelor sanitar-veterinare şi/sau pentru siguranţa alimentelor organizate în cadrul unităţilor de procesare cunoscute sub denumirea de laboratoare uzinale si laboratoarele organizate în cadrul asociaţiilor şi fundaţiilor profesionale din sectorul agro-alimentar, efectuează evaluarea acestora, în conformitate cu prevederile legale, şi propune spre aprobare directorului executiv al D.S.V.S.A., pentru emiterea autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare;

32.Participă la investigaţii epidemiologice pentru obţinerea de informaţii suplimentare în vederea stabilirii diagnosticului, atunci când este cazul;

33.realizează şi alte activităţi dispuse de conducerea instituţiei, în baza legislaţiei în vigoare, în limita competenţelor specifice.

 

 

Director Executiv,

Dr. Andrei BUTARU

 

 

 

  Nume, Prenume Funcția Data Semnătura
Elaborat Minoiu Simona Consilier consilier superior 20.02.2023