Nr.13286/22.11.2019 ANUNŢ EXAMEN PROMOVARE ÎN GRAD
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj
organizează concurs/examen de promovare în grad profesional superior gradului deținut în prezent
– 3 din funcțiile publice de execuție de consilier, clasa I, grad profesional asistent în 3 funcții publice de execuție de consilier, clasa I, grad profesional principal după cum urmează:
1 funcție în cadrul Serviciului Control Oficial Siguranța Alimentelor – Compartiment Control Oficial Alimente de Origine Animală;
2 funcții în cadrul Serviciului Laborator Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Dolj din Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dolj.
Concursul/examenul constă în trei etape: selecția dosarelor de înscriere, proba scrisă și interviul.
Proba scrisă se va organiza în data de 23.12.2019, ora 10.00, la sediul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Dolj din Craiova, str. Fântâna Popova, nr.30.
Interviul se va organiza, în conformitate cu prevederile art.56 din Hotărârea Guvernului nr.611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici, cu modificările și completările ulterioare, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data susținerii probei scrise, la sediul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Dolj din Craiova, str.Fântâna Popova, nr.30.
În vederea participării la concurs, candidații vor depune dosarul de înscriere la concurs în termen de 20 de zile de la data afișării anunțului privind organizarea examenului, în perioada 22.11.2019-11.12.2019 (inclusiv), la secretariatul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Dolj din Craiova, str. Fântâna Popova, nr.30.
Adresa de corespondență: Craiova, str. Fântâna Popova, nr.30.
Telefon/Fax: 0285-428791/0351-806855
E-mail: office-dolj@ansvsa.ro.
Persoana de contact – Chircan Geanina – consilier juridic Compartimentul Juridic și Resurse Umane din cadrul D.S.V.S.A. Dolj.
CONDIȚII DE PARTICIPARE:
Condiții prevăzute de lege pentru participarea la concursul/examenul de promovare:
Candidații trebuie să îndeplinească condițiile prevăzute de art. 479 alin.1 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.57/2019, privind Codul Administrativ, aplicabile conform legii la data prezentului anunț, respectiv:
să aibă cel puțin 3 ani vechime în gradul profesional al funcției publice din care promovează;
să fi obținut cel puțin calificativul „bine“ la evaluarea performanțelor individuale în ultimii 2 ani de activitate;
să nu aibă o sancțiune disciplinară neradiată în condițiile prezentului cod.
DOSARUL DE ÎNSCRIERE LA CONCURS /EXAMEN va conține următoarele documente:
– Copie de pe carnetul de muncă sau adeverință eliberată de compartimentul de resurse umane în vederea atestării vechimii în gradul profesional din care se promovează;
– Copii de pe rapoartele de evaluare a performanțelor profesionale individuale din ultimii 2 ani în care funcționarul public s-a aflat în activitate;
– Formularul de înscriere.
BIBLIOGRAFIE :
Pentru funcția publică de execuție de consilier, clasa I, grad profesional principal din cadrul Serviciului Control Oficial Siguranța Alimentelor – Compartiment Control Oficial Alimente de Origine Animală
1. Constituția României, republicată;
2. Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, partea a VI-a, TITLUL II-statutul functionarilor publici;
3. Ordonanța Guvernului nr.137/2000, privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, cu modificările și completările ulterioare;
4. Ordinul nr. 35/2016 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor , cu modificarile si completarile ulterioare;
5. Regulamentul (CE) NR. 852/2004 al Parlamentului European si al Consiliului privind igiena produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare;
6. Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L139/55 din 30 aprilie 2004, cu amendamentele ulterioare;
7. Regulamentul (CE) nr. 854/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a normelor specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animală destinate consumului uman, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L139/83 din 25.06.2004, cu amendamentele ulterioare;
8. Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1774/2002;
9. Regulamentul (CE) NR.178/2002 al Parlamentului European si al Consiliului de stabilire a principiilor si a cerintelor generale ale legislatiei alimentare, de instituire a Autoritătii Europene pentru Siguranta Alimentară si de stabilire a procedurilor în domeniul sigurantei produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare;
Pentru funcțiile publice de execuție de consilier, clasa I, grad profesional principal din cadrul Serviciului Laborator Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Dolj
1. Constituția României, republicată;
2. Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, partea a VI-a,
TITLUL II-statutul functionarilor publici;
3. Ordonanța Guvernului nr.137/2000, privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de
discriminare, cu modificările și completările ulterioare;
4. SR EN ISO CEI 17025:2018 Cerinţe generale pentru competenţa laboratoarelor de încercări şi
etalonări
5. Microbiologia produselor alimentare – Dobre Barzoi, Sorin Apostu, editura RISOPRINT, 2002
6. MANUAL DE OPERARE ATLAS VET LIMS
7. Manualul OIE (Oficiul International de Epizootii/editia in vigoare)- Metode de diagnostic in pesta porcina clasica, pesta porcina africana, rabie, bluetongue, influenta aviara, boala Newcastle, leucoza enzootica bovina, anemie infectioasa ecvina, bruceloza bovina, bruceloza porcina, epididimita infectioasa a oilor, bruceloza produsa de B. mellitensis, paratuberculoza.
8. ORD.35/2016 ANSVSA pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor
9. ORD. 145/2018 ANSVSA pentru aprobarea normei sanitare veterinare privind metodologia de prelevare, prelucrarea a probelor destinate examenelor de laborator in domeniul sanatatii animalelor.
Tematica concursului se stabilește pe baza bibliografiei.
Atribuţii ale postului din cadrul Serviciului Control Oficial Siguranța Alimentelor – Compartiment Control Oficial Alimente de Origine Animală:
Atribuții și responsabilități generale:
1. Realizează controale oficiale, în domeniul specific de activitate, în conformitate cu Programele de Supraveghere şi Control aprobate de A.N.S.V.S.A. şi Programul Naţional Cadru de Control în domeniul de competenţă, întocmeşte raportările specifice şi le transmite la A.N.S.V.S.A.;
2. Propune directorului executiv al D.S.V.S.A. emiterea ordonanţei de suspendare/interzicere a activităţii, în urma activităţii de control oficial desfăşurate, conform prevederilor legale;
3. Efectuează controalele oficiale prin metode şi tehnici adecvate, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, precum şi cu procedurile şi ghidurile aprobate de A.N.S.V.S.A.;
4. Verifică condiţiile care au stat la baza autorizării unităţilor atunci când desfăşoară controale oficiale; în cazul în care se identifică nereguli grave, de natură să producă prejudicii consumatorilor, vor lua măsuri de sistare a producţiei/activității în respectiva unitate. În cazul în care operatorul din sectorul hranei pentru animale sau din cel alimentar nu este în măsură să furnizeze garanţii adecvate cu privire la producţia viitoare, va declanşa procedurile de retragere a autorizării unităţii sau de suspendare a autorizării unităţii; în cazul în care operatorul din sectorul hranei pentru animale sau din cel alimentar poate garanta că va rezolva deficienţele într-un termen rezonabil;
5. Aplică sancţiuni contravenţionale principale şi complementare şi poate propune suspendarea şi/sau interzicerea activităţii unităţilor supuse autorizării/înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în urma constatării deficienţelor/neconformităţilor în controlul oficial efectuat, în conformitate cu prevederile legale;
6. Întocmeşte proiectul de Plan cifric anual în baza Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor şi Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor şi îl supune spre avizare conducerii;
7. Monitorizează şi răspunde de realizarea Planurilor cifrice anuale aprobate;
8. Realizează controale specifice şi asigură completarea şi transmiterea documentaţiei către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, cu privire la modul de respectare de către agricultori a SMR referitoare la domeniile specifice de competenţă;
9. Stabileşte şi dispune aplicarea măsurilor de reţinere oficială/sechestru, de retragere şi/sau distrugere a produselor şi subproduselor alimentare sau nedestinate consumului uman, de origine non-animală, respectând prevederile legislaţiei în vigoare din domeniul sanitar – veterinar şi al siguranţei alimentelor, în urma controlului oficial, şi verifică modul de realizare a acestor măsuri, precum şi modul de corectare a neconformităţilor care au determinat aplicarea acestor măsuri;
10. Participă împreună cu alte instituţii abilitate, la acţiuni comune de control oficial sau la verificarea şi cercetarea unor presupuse abuzuri şi ilegalităţi în domeniul specific de activitate;
11. Răspunde de întocmirea corectă, potrivit legislaţiei specifice, a Procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
12. Solicită, după caz, în exercitarea acţiunilor de control oficial la operatorii economici, copii ale documentelor şi/sau alte documentaţii relevante;
13. Participă la realizarea misiunilor întreprinse de DG SANTE, în domeniul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, prin prezentarea activităţii proprii, precum şi la realizarea misiunilor de audit întreprinse de către A.N.S.V.S.A;
14. Răspunde, în termenele legale, la petiţiile, sesizările repartizate spre soluţionare, potrivit legii;
15. Participă la instruiri dispuse de A.N.S.V.S.A.;
16. Asigură măsurile necesare pentru prevenirea accidentelor de muncă, a îmbolnăvirilor profesionale; potrivit legii răspunde şi controlează la toate locurile de muncă aplicarea cu stricteţe a normelor privind securitatea şi sănătatea în muncă;
17. Răspunde de modul în care se asigură activitatea de prevenire şi stingere a incendiilor.
Atribuții și responsabilități specifice:
1. răspunde de elaborarea şi transmiterea, spre avizare, directorului executiv, a proiectului de Plan cifric anual, în conformitate cu prevederile Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor în vigoare;
2. controlează respectarea normelor privind siguranţa alimentelor în toate unităţile care produc, prelucrează, procesează, depozitează, transportă, distribuie, valorifică şi comercializează alimente de origine animală şi răspunde de aplicarea măsurilor corective care se impun;
3. răspunde de aplicarea măsurilor de supraveghere şi profilaxie a zoonozelor, precum şi soluţionarea notificărilor de alertă S.R.A.A.F în cazul unităţilor din domeniul alimentar care produc, procesează, depozitează, transportă distribuie şi/sau comercializează produse de origine animală;
4. efectuează expertiza produselor de origine animală în unităţile care produc, procesează, depozitează, comercializează, transportă şi/sau distribuie produse de origine animală, inclusiv prin prelevare de probe în vederea examenului de laborator al produselor de origine animală;
5. monitorizează şi controlează modul în care se respectă prevederile legale referitoare la subprodusele animale ce nu sunt destinate consumului uman, pe domeniul specific de activitate;
6. întocmeşte situaţiile specifice privind gestionarea SNCU pe domeniul specific de activitate şi le transmite Serviciului/Biroului Catagrafie, Autorizare, Înregistrare şi Evidenţă Informatizată;
7. controlează respectarea legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare, cu privire la ecarisarea teritoriului, la igienizarea incintelor, la colectarea, transportul, manipularea, depozitarea, utilizarea şi eliminarea SNCU, inclusiv în ceea ce priveşte funcţionarea unităţilor implicate în neutralizarea SNCU din cadrul unităţilor de abatorizare/procesare pe teritoriul de competenţă al D.S.V.S.A.;
8. efectuează controalele oficiale prin metode şi tehnici adecvate, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, precum şi cu procedurile şi ghidurile aprobate de A.N.S.V.S.A.;
9. răspunde de realizarea în teritoriu a acţiunilor din Planul cifric anual;
10. asigură realizarea şi monitorizarea acţiunilor specifice din Planul Naţional de Control Reziduuri şi Planul de monitorizare şi control al contaminanţilor;
11. supraveghează şi monitorizează, în condiţiile legii, activitatea personalului contractual care realizează controlul oficial în unităţile de producere, procesare, depozitare, transport, valorificare şi comercializare a produselor alimentare de origine animală, precum şi activitatea unităţilor respective;
12. verifică conformitatea datelor din documentele justificative, referitoare la taxe şi tarife aferente serviciului de control oficial din unităţi autorizate în domeniul siguranţei alimentelor;
13. controlează implementarea procedurilor privind buna practică de igienă şi aplicarea principiilor HACCP de către operatorii economici, pe domeniile specifice de activitate;
14. dispune măsurile legale de sancţionare contravenţională pentru încălcările legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor constatate în urma controalelor
15. aplică măsuri de reţinere oficială/sechestru sau confiscare şi dispune retragerea şi/sau neutralizare alimentelor de origine animală, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
16. dispune remedierea deficienţelor constatate în urma controalelor realizate, inclusiv reexpedierea produselor neconforme;
17. realizează evaluarea unităţilor autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în vederea încadrării în grupa de risc, în baza procedurilor transmise de către A.N.S.V.S.A.;
18. monitorizează şi raportează conducerii D.S.V.S.A. rezultatul acţiunilor de control în domeniul său specific de activitate, pe teritoriul de competenţă al D.S.V.S.A.;
19. realizează acţiuni de control în vederea identificării fraudelor alimentare şi altor activităţi ilicite ce aduc atingere intereselor publice şi private în domeniul alimentar;
20. participă, în urma solicitărilor, la analiza proiectelor depuse în ceea ce priveşte aspectele legate de proiectarea, amplasarea şi construirea unităţilor care vor fi autorizate sanitar-veterinar, sub aspectul siguranţei alimentare, inclusiv a celor care intenţionează să acceseze fonduri naţionale şi europene;
21. realizează misiuni de audit, potrivit competenţelor şi procedurilor stabilite de A.N.S.V.S.A., în unităţile de profil supuse controlului sanitar–veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;
22. difuzează, pe diferite căi mediatice, ghiduri şi materiale informative, cu aprobarea conducerii D.S.V.S.A., pentru conştientizarea şi sensibilizarea opiniei publice în ceea ce priveşte domeniile de interes sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;
23. înregistrează, prelucrează şi interpretează datele tehnice colectate din cadrul unităţilor de industrie alimentară, privind rezultatele examenelor de laborator pentru depistarea encefalopatiilor spongiforme transmisibile (EST) şi întocmeşte situaţiile periodice oficiale pe care le înaintează la A.N.S.V.S.A;
24. realizează controale specifice şi asigură completarea şi transmiterea documentaţiei către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, cu privire la modul de respectare de către agricultori a SMR referitoare la domeniile specifice de competenţă;
25. verifică conformitatea depozitelor de destinaţie la importurile de alimente de origine animală, prevăzute în Documentul de intrare şi datele existente legate de înregistrarea unităţilor;
26. efectuează controale oficiale la destinație, în cazul comerțului intracomunitar/importului de alimente de origine animală și SNCU, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în cazul notificării de către Biroul/Compartimentul Autorizare, Înregistrare, TRACES şi gestiunea activităţii de Import- Export;
27. organizează sesiuni de instruire/informare cu privire la legislaţia aferentă şi metodologia de aplicare privind activităţile specifice;
28. răspunde la solicitările altor structuri din cadrul instituţiei sau ale A.N.S.V.S.A., precum şi ale persoanelor fizice şi juridice, privind domeniile de competenţă, conform legislaţiei în vigoare;
29. soluţionează petiţiile primite în responsabilitatea sa şi comunică răspunsurile către Biroul/Compartimentul Autorizare, Înregistrare, TRACES şi gestiunea activităţii de Import- Export, având în vedere respectarea termenului legal de răspuns către petent, în conformitate cu prevederile legale;
30. răspunde de elaborarea şi avizarea planurilor de măsuri/acţiuni faţă de recomandările/măsurile primite în urma auditurilor/controalelor interne şi externe a activităţilor specifice, precum şi de realizarea acestora în termenele stabilite, în conformitate cu legislaţia specifică în vigoare;
31. realizează şi alte activităţi dispuse de conducerea instituţiei, în baza legislaţiei în vigoare, în limita competenţelor specifice.
Atribuţii ale postului din cadrul Serviciului Laborator – Compartiment Sănătate Animală
1. Efectuează controale oficiale prin analize de laborator pentru probele recoltate în cadrul planurilor cifrice aprobate, pentru probele recoltate în cadrul controalelor oficiale efectuate în caz de suspiciune, precum şi în cadrul programelor de autocontrol;
2. Efectuează analize respectand procedurile acreditate :
2.1 In calitate de Responsabil de incercare pentru urmatoarele metode acreditate:
a. Detectia anticorpilor serici anti-virusul anemiei infectioase ecvine prin testul de imunodifuzie in gel de agar(testul Coggins)
b. Detectia anticorpilor antivirus bluetongue prin tehnica imunoenzimatica de competitie/blocare (ELISA)
c. Detectia anticorpilor serici anti-virusul leucozei enzootice bovine prin testul imunoenzimatic (ELISA)
d. Detectia anticorpilor serici anti-virusul leucozei enzootice bovine prin testul de imunodifuzie in gel de agar(ID)
2.2 In calitate de loctiitor Responsabil de incercare pentru urmatoarele metode acreditate:
a. Detectia anticorpilor antivirus influenta aviara prin reactia de inhibare a hemaglutinarii
b. Detectia anticorpilor antivirus boala de newcastle prin reactia de inhibare a hemaglutinarii
c. Detectia anticorpilor antivirus pesta porcina clasica prin tehnica imunoenzimatica (ELISA)
d. Detectia antigenelor virusului pestei porcine clasice pe frotiuri de maduva sternala prin imunofluorescenta directa
e. Detectia de antigen rabic prin imunofluorescenta directa(IFD)
f. Detectia virusului rabic prin testul de inoculare intracerebrala a soriceilor(bioproba)
g. Detectia.Pr.Pres prin testul rapid imunocromatografic pentru EST
3. Respectă cerinţele de performanţă ale metodelor analitice în acord de legislaţia europeană
4. Utilizează metode standardizate, metode recomandate de laboratoarele comunitare şi naţionale de referinţă sau metode proprii (dezvoltate in-house) şi întreprinde demersurile necesare pentru validarea, respectiv acreditarea metodelor folosite, în conformitate cu legislaţia în vigoare din cadrul profilelor Virusologie
5. Participă la testele de competenta organizate de laboratoarele naţionale/ europene de referinţă şi alte instituţii de profil;
6. Răspunde de stabilirea necesarului şi a specificaţiilor tehnice privind echipamentele, reactivii, kit-urile, produsele biologice şi alte materiale necesare pentru efectuarea analizelor de laborator, în cadrul programului de autocontrol şi pentru activitatea de strategie naţională în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi în acord cu prevederile Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor
7. participă, în condiţiile legii, la întocmirea proiectelor de norme sanitare veterinare şi instrucţiuni tehnice privind sănătatea animală şi siguranţa alimentelor;
8. întocmeşte informări şi rapoarte tehnice asupra analizelor efectuate;
9. efectuează expertize de medicină legală veterinară prin metode de laborator din cadrul profilului
Virusologie;
10. interpretează conform referenţialelor (legislaţiei) rezultatele obţinute în urma examenului de laborator;
11. instruieşte, la cerere, personalul responsabil cu recoltare probelor în programul de autocontrol din cadrul unităţilor supuse controlului sanitar veterinar, cu privire la modul de recoltare a probelor;
12. participă la instruiri organizate de LNR şi alte întâlniri profesionale în domeniul său de activitate
13. efectuează analize pentru diagnosticul bolilor prin examene: virusologice, morfopatologie
14. verifica cererile de analiză în sistemul LIMS şi emite buletine de analiză generate de sistemul LIMS pentru metodele de care este responsabil;
15.eliberează buletinele de analiză in termenul prevazut de procedurile sistemului de management ale LSVSA Dolj;
16. răspunde de aplicarea şi implementarea corectă a metodelor oficiale, recomandate de laboratoarele naţionale de referinţă;
17.întreprinde toate demersurile necesare pentru transmiterea electronică a informaţiilor necesare prin sistemul informatic LIMS şi pentru transmiterea probelor către laboratoarele care efectuează analizele solicitate;
18.răspunde de verificarea stocurilor de reactivi, kituri, produse biologice şi alte substanţe, inclusiv de utilizarea lor integrală în termenul de valabilitate precizat de producător; gestioneaza mijloacele fixe, documentele.
19.răspunde de comunicarea probelor către laboratoarele naţionale sau europene de referinţă, în cazul rezultatelor pozitive sau neconforme, conform procedurilor şi legislaţiei în vigoare;
20.răspunde de îndeplinirea obligaţiilor aferente participării la testările de competenţă interlaboratoare, organizate de laboratoarele naţionale sau europene de referinţă;
21.îşi desfăşoară activitatea analitică conform cerinţelor SR EN ISO CEI 17025/2005 pentru asigurarea calităţii;
22.răspunde de raportarea activităţilor realizate către conducerea D.S.V.S.A., către A.N.S.V.S.A. şi către laboratoarele naţionale de referinţă, conform instrucţiunilor primite;
23.în situaţia obţinerii de rezultate pozitive sau neconforme pentru analizele efectuate, notifică imediat D.S.V.S.A. pe teritoriul de competenţă al căruia au fost prelevate probele, prin mijloace de comunicare rapide (fax şi poştă electronică), în vederea luării măsurilor legale ce se impun;
24.respecta măsurile necesare pentru prevenirea accidentelor de muncă, a îmbolnăvirilor profesionale; potrivit legii răspunde şi controlează la locul de muncă aplicarea cu stricteţe a normelor privind securitatea şi sănătatea în muncă în cadrul profilului Virusologie;
25.respecta modul în care se asigură activitatea de prevenire şi stingere a incendiilor în cadrul profilului Virusologie ;
26.participă la programe de cercetare în domenii de specialitate sau conexe, împreună cu institute de cercetare, universităţi sau organisme şi autorităţi de reglementare, pe plan naţional sau internaţional, cu respectarea legislaţiei în vigoare;
27.elaborează documentaţia privind necesitatea acreditării de noi metode , după aprobarea de către directorul executiv in cadrul Profilului Virusologie
28.răspunde la solicitările altor structuri din cadrul instituţiei sau ale A.N.S.V.S.A., precum şi ale persoanelor fizice şi juridice, privind domeniile de competenţă, conform legislaţiei în vigoare;
29.soluţionează petiţiile primite în responsabilitatea sa şi comunică răspunsurile aferente către Sef LSVSA, având în vedere respectarea termenului legal de răspuns către petent, în conformitate cu prevederile legale;
30.participa la elaborarea planurilor de măsuri/acţiuni faţă de recomandările/măsurile primite în urma auditurilor/controalelor interne şi externe a activităţilor specifice, precum şi de realizarea acestora în termenele stabilite, în conformitate cu legislaţia specifică în vigoare;
31.realizează şi alte activităţi dispuse de conducerea instituţiei, în baza legislaţiei în vigoare, în limita competenţelor specifice.
Atribuţii ale postului din cadrul Serviciului Laborator – Compartiment Siguranța Alimentelor
1. Asigură, prin examene specifice laboratorului de analize microbiologice ale hranei pentru animale, realizarea prevederilor Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor şi a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor;
2. Respectă cerinţele de performanţă în acord de legislaţia europeană, metodele standardizate, metode recomandate de laboratoarele comunitare de referinţă şi efectuează validarea metodelor, în conformitate cu legislaţia în vigoare;
3. Stabileşte şi întocmeşte necesarul de reactivi, kituri, produse biologice, sticlărie şi alte consumabile pentru efectuarea analizelor de laborator, în cadrul programului de autocontrol şi pentru activitatea de strategie naţională în conformitate cu prevederile din Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, precum şi din Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor;
4. Intocmeşte informări şi rapoarte tehnice asupra analizelor efectuate;
5. Participă la sesiuni ştiinţifice, simpozioane şi alte întâlniri profesionale în domeniul său de activitate;
6. Participă la testele de competenta organizate de laboratoarele naţionale/ europene de referinţă şi alte instituţii de profil;
7. Efectuează analize la probele recoltate de către medicii veterinari oficiali pentru controlul hranei pentru animale, de origine: indigenă, provenite din import, destinate exportului sau la cererea beneficiarilor;
8. Supravegheaza periodic (saptamanal ) calitatea mediului din spatiile de lucru prin analize de laborator , genereaza inregistrari si le monitorizeaza conform normativelor in vigoare.
9. Răspunde de aplicarea şi implementarea corectă a metodelor oficiale recomandate de laboratoarele naţionale de referinţă in sistem acreditat sau neacreditat neacreditat si executa corect etapele de lucru conform regulilor din procedura specifica dupa cum urmeaza:
– Izolarea germenilor din genul Salmonella din produsele alimentare si hranei pentru animale
SR EN ISO 6579
– Determinarea numarului de drojdii si mucegaiuri din produsele alimentare si hranei pentru animale
SR ISO DIS 21527
– Izolarea Listeriei monocytogenes din produsele alimentare si hranei pentru animale
ISO 11290
– Determinarea numarului de E coli β-glucuronidaza pozitiva din produsele alimentare si hranei pentru animale
SR ISO 16649
– Determinarea numarului de enterobacteriaceae din produsele alimentare si hranei pentru animale
ISO 21528
– Determinarea numarului total de germeni din produsele alimentare si hranei pentru animale
SR EN ISO 4833
10. Aplică, potrivit legii, tarife pentru analizele efectuate;
11. Işi desfăşoară activitatea analitică conform cerinţelor ISO 17025 pentru asigurarea calităţii;
12. Execută, în limitele sale de competenţă, orice alte sarcini dispuse de seful LSVSA si/sau directorul executiv al D.S.V.S.A. DOLJ, în baza prevederilor legislative în vigoare.
13. Asigură măsurile necesare pentru prevenirea accidentelor de muncă, a îmbolnăvirilor profesionale; potrivit legii răspunde şi controlează la toate locurile de muncă aplicarea cu stricteţe a normelor privind securitatea şi sănătatea în muncă;
14. Răspunde de modul în care se asigură activitatea de prevenire şi stingere a incendiilor;
15. Respectă legislatia în vigoare privind functionarii publici.
16.Intocmeste fisele de medii, verifica calitatile nutritive ale mediilor de cultura si le monitorizeaza
17.Gestioneaza tulpinile bacteriene de referinta, se preocupa de biosecuritatea, subcultivarea si monitorizarea lor .
Director Executiv,
Dr. Andrei BUTARU
Nume, Prenume Funcția Data Semnătura
Elaborat Chircan Geanina Consilier juridic 22.11.2019