Informare de Presa,DSVSA Dolj, Măsuri suplimentare pentru reducerea riscului de contaminare cu COVID -19

INFORMARE DE PRESA – 26.03.2020
Măsuri suplimentare pentru reducerea riscului de contaminare cu COVID-19 la nivelul unităților de vânzare cu amănuntul in Judetul Dolj
Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor DOLJ, a elaborat si transmis catre CSVSAO si unitățile de vânzare cu amănuntul înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor ; în incinta cărora au acces consumatorii , instrucțiuni primite de la ANSVSA, care detaliază recomandările privind aplicarea unor măsuri pentru reducerea riscului de contaminare cu COVID-19 .
Recomandările se referă la :
-respectarea anumitor reguli stricte de igienă de către personalul lucrător si dodarea cu echipamente de protecție.
– implementarea planului de curățenie și dezinfecție la nivelul fiecarei unitati,
– accesul contolat al consumatorilor în unităților de vânzare cu amănuntul înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor ,astfel încât să fie respectată distanța socială minimă de 1,5 m stabilită de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență .
-au fost elaborate proceduri privind fluxul de personal în cazul piețelor agro-alimentare ; operatorii economici au implementet proceduri specifice.
De asemenea, în contextul Sărbătorilor Pascale și al evoluției situației generate de COVID-19, ANSVSA a transmis instrucțiuni la DSVSA județene, prin care s-a acordat posibilitatea crescătorilor de ovine care se află la distanțe mari de un abator autorizat sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor sau de un centru amenajat temporar de către primării/prefecturi pentru sacrificarea mieilor în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, de a sacrifica mieii în fermă/exploatație în anumite condiții, după cum urmează:
1. La nivelul fermei/exploatației trebuie să fie asigurate facilități, astfel încât să fie respectate regulile generale și speciale de igienă, bunăstarea animalelor și eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, astfel încât procesul de sacrificare a mieilor să nu compromită siguranța cărnii și a organelor;
2. Controlul stării de sănătate a animalelor, respectiv efectuarea examenului ante-mortem de către un medic veterinar oficial;
3. Verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul sacrificării;
4. Efectuarea examenului post-mortem al cărnii și organelor de către un medic veterinar oficial;
5. Verificarea eliminării subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman;
6. Verificarea condițiilor de depozitare și comercializare a cărnii de miel;
7. Respectarea distanței minime sociale stabilită de de CNSSU.
În ceea ce privește carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor în fermă/exploatație în
perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, precizăm că aceasta nu poate fi livrată către alte unități din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, ci va fi comercializată direct către consumatorii finali.
Responsabil Comunicare ,Dr. Retea Costica