INFORMARE de PRESA
16.10.2019
SITUAȚIA PESTEI PORCINE AFRICANE ÎN JUDEȚUL DOLJ
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor DOLJ informează cetatenii, proprietarii/deținătorii de porcine, atât din exploatațiile comerciale cât și din gospodăriile populației, despre evolutia pestei porcine africane în județul Dolj .
Astfel la data de 15.10.2019, pe raza județului Dolj , sunt declarate un număr de 83 focare active in 24 de localitati ; au fost stinse 131 focare de boala in 27 de localitati ; au fost neutralizati prin metoda alternativa de ingropare 369 de porci morti ; 2357 porci ucisi in focare si 5104 porci ucisi preventiv in 23 localitati din 1022 de gospodarii .
Boala a fost diagnosticata si la 17 mistreti din fondurile de vanatoare Gighera , Sadova , Macesu , Rast , Tunari (Poiana Mare), Carna , Bratovoesti si Rojiste
Centrul Local de Combatere a Bolilor Dolj (CLCB) a stabilit Planul de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea PPA, precum și stabilirea zonelor de restricții.
DSVSA Dolj solicita sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor impuse de autorități, având în vedere consecințele economice grave generate de apariția acestei boli.
Proprietarii animalelor afectate de PPA vor fi despăgubiți de stat în condițiile prevazute de lege . Au fost intocmite 1180 de dosare pentru despagubirea propietarilor de suine si au fost efectuate plati pentru 657 dosare , pentru 3917 suine in valoare de 3.598.000 lei..
Facem precizarea că Pesta Porcina Africana (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire la aceștia, virusul PPA având însa impact major la nivel economic și social.
Pe această cale dorim să readucem în atenția crescătorilor/deținătorilor de porcine din exploatațiile profesionale și gospodăriile non profesionale de suine, principalele măsuri de biosecuritate ce trebuiesc avute în scopul prevenirii apariției, respectiv a diagnosticarii rapide a bolii la suine. Proprietarilor de suine li se recomandă:
• nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii, cu încălțămintea și hainele de stradă. Este recomandata dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu material absorbant îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică sau un dezinfectant autorizat;
• creșteți porcii doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreți sau cu persoane străine.
• hrănirea animalelor doar cu furaje sigure, specifice speciei, cu origine cunoscută, fiind interzisă hrănirea porcilor cu resturi alimentare rezultate în gospodăria proprie sau provenite de la unitățile de alimentație publică (restaurante, cantine etc.). Dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne;
• nu scoateți scroafele sau vierii din exploatație, în scopul montei cu animale din altă exploatație;
• nu cumpărați purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
• nu folosiți în hrana animalelor iarbă-lucerna culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi;
• asigurarea condițiilor de biosecuritate în toate exploatațiile de porcine (gospodării și ferme comerciale), cu interzicerea accesului la animale cu statut necunoscut, respectiv menținerea animalelor doar în adăposturi, fiind interzisă scoaterea acestora pe pășuni;
• anunțarea de urgență a medicului veterinar local, a medicului oficial zonal sau direct a DSVSA Dolj precum și a primăriei/consiliul local, despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră mare și mortalitate crescută, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic și prevenire.
DSVSA Dolj va informa periodic cetatenii judetului, cu privire la evoluția bolii și a măsurilor care trebuie respectate pentru a limita efectele bolii și a preveni răspândirea virusului.
Responsabil comunicare Dr.RETEA Costica , Director executiv adjunct