INFORMARE de PRESA
25.09.2019
SITUAȚIA PESTEI PORCINE AFRICANE ÎN JUDEȚUL DOLJ
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor DOLJ informează proprietarii/deținătorii de porcine, atât din exploatațiile comerciale cât și din gospodăriile populației, despre situația referitoare la pesta porcină africană în județul Dolj .
Astfel la data de 25.09.2019, pe raza județului Dolj , sunt declarate un număr de 158 focare in 41de localitati afectate unde s-au neutralizat prin metoda alternativa de ingropare 275 de porci morti si 1788 porci ucisi ; s-au ucis preventiv 4463 porci in 18 localitati din 885 de gospodarii – exploatatii non-profesionale.
Boala a fost diagnosticata si la 14 mistreti din 63 mistreti gasiti morti in fondurile de vanatoare Gighera , Sadova , Macesu , Rast si Tunari (Poiana Mare).
Au fost stinse 33 de focare de boala in 7 localitati .
Centrul Local de Combatere a Bolilor Dolj (CLCB) a stabilit Planul de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea PPA, precum și stabilirea zonelor de restricții. Ancheta epidemiologica este în desfășurare. DSVSA Dolj solicita sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor impuse de autorități, având în vedere consecințele economice grave generate de apariția acestei boli. Orice suspiciune de boala trebuie anunțata imediat medicului veterinar din localitate, DSVSA Dolj sau autorităților locale.
Proprietarii animalelor afectate de PPA vor fi despăgubiți de stat în condițiile prevazute în legislație. Au fost intocmite 1068 de dosare pentru despagubirea propietarilor de suine si au fost efectuate plati pentru 400 dosare in valoare de 1739250 lei..
Facem precizarea că Pesta Porcina Africana (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire la aceștia, virusul PPA având însa impact major la nivel economic și social.
DSVSA Dolj va informa periodic cetatenii judetului, cu privire la evoluția bolii și a măsurilor care trebuie respectate pentru a limita efectele bolii și a preveni răspândirea virusului.
ESTE INTERZISĂ COMERCIALIZAREA, ÎNSTRĂINAREA SAU MIȘCAREA SUB ORICE FORMĂ A PORCILOR VII, A CĂRNII ȘI PRODUSELOR DIN CARNE DE PORC PROVENITE DIN ZONELE DE RESTRICȚIE, CA URMARE A EVOLUȚIEI VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA).
Responsabil comunicare Dr.RETEA Costica , Director executiv adjunct